UGLEVODLAR VA ULARNING TIRIK ORGANIZMLARDAGI AHAMIYATI

Time

Yuklangan vaqt

2025-11-08

Downloads

Yuklab olishlar soni

0

Pages

Sahifalar soni

9

File size

Fayl hajmi

26,9 KB


UGLEVODLAR VA ULARNING TIRIK ORGANIZMLARDAGI
AHAMIYATI
REJA:
1. Uglevodlarning tabiatda tarqalishi, biologik ahamiyati va ularning hossalari.
2. Monosaharidlar va ularning hossalari.
3. Disaxaridlar.
4. Polisaharidlar.
Tayanch iboralar: Uglevodlar, CnN2nOn,, Pentozalar, Gidroksil gruppa.
Uglevodlar tabiati juda keng tarqalgan bo’lib barcha tirik mavjudotlar, o’simlik
odam va hayvon g dorganizmlarining tarkibida uchraydi lekin bu organizmlarda
uglevod  miqdoi  bir  xil  emas.  Odam  va  hayvon  organizmida  uglevodlarning
miqdori 2% dan oshmaydi. Ammo ularning oziqlanishini asosiy qismini yani 50-
60% uglevodlarga to’g’ri keladi. O’simliklarda esa 80-85 % bo’ladi. Uglevodlar C,
N, O atomlaridan tashkil topgan bo’lib ular tarkibidagi H va O atomlarining o’zaro
nisbiy huddi suv molekulasidagidayek yani 2/1 nisbatda bo’ladi. Uglevodlarning
tarkibi  umumiy  CnN2nOn yoki  Cn(H2On)  ammo  keyingi  tekshirishlar  ba’zi
uglevodlarning  tuzilishiga  yuqoridagi  formula  to’g’ri  kelmasligi  aniqlandi.
Masalan: ramnoza deb ataladigan shakar C6N12O5 tarkibidagi H2 va O2 ning nisbati
bo’zilganligi ko’rsatiladi. Bundan tashqari ayrim uglevodlarning tarkibida boshqa
elementlar jumladan aminoqandlarda azot bo’ladi. 
Uglevodlar ximyaviy tarkibi jihatdan ko’p atomli spirtlarning aldegidi yoki
ketoni  hisoblanadi.  Chunki  ularning molekulalarida aldegid karbonil  keton va
gidroksil  spirt  funksional  guruhlari  uchraydi.  Aldegid  va  spirt  guruhini
tutuvchilarini  aldospirlar  (glyukoza,  galaktoza,  riboza,  ksiloza)  keton  guruhini
tutuvchilarni  (fruktoza)  esa  ketonspirtlar  deb  aytiladji.  Umuman  bu  sinfga
Logotip
UGLEVODLAR VA ULARNING TIRIK ORGANIZMLARDAGI AHAMIYATI REJA: 1. Uglevodlarning tabiatda tarqalishi, biologik ahamiyati va ularning hossalari. 2. Monosaharidlar va ularning hossalari. 3. Disaxaridlar. 4. Polisaharidlar. Tayanch iboralar: Uglevodlar, CnN2nOn,, Pentozalar, Gidroksil gruppa. Uglevodlar tabiati juda keng tarqalgan bo’lib barcha tirik mavjudotlar, o’simlik odam va hayvon g dorganizmlarining tarkibida uchraydi lekin bu organizmlarda uglevod miqdoi bir xil emas. Odam va hayvon organizmida uglevodlarning miqdori 2% dan oshmaydi. Ammo ularning oziqlanishini asosiy qismini yani 50- 60% uglevodlarga to’g’ri keladi. O’simliklarda esa 80-85 % bo’ladi. Uglevodlar C, N, O atomlaridan tashkil topgan bo’lib ular tarkibidagi H va O atomlarining o’zaro nisbiy huddi suv molekulasidagidayek yani 2/1 nisbatda bo’ladi. Uglevodlarning tarkibi umumiy CnN2nOn yoki Cn(H2On) ammo keyingi tekshirishlar ba’zi uglevodlarning tuzilishiga yuqoridagi formula to’g’ri kelmasligi aniqlandi. Masalan: ramnoza deb ataladigan shakar C6N12O5 tarkibidagi H2 va O2 ning nisbati bo’zilganligi ko’rsatiladi. Bundan tashqari ayrim uglevodlarning tarkibida boshqa elementlar jumladan aminoqandlarda azot bo’ladi. Uglevodlar ximyaviy tarkibi jihatdan ko’p atomli spirtlarning aldegidi yoki ketoni hisoblanadi. Chunki ularning molekulalarida aldegid karbonil keton va gidroksil spirt funksional guruhlari uchraydi. Aldegid va spirt guruhini tutuvchilarini aldospirlar (glyukoza, galaktoza, riboza, ksiloza) keton guruhini tutuvchilarni (fruktoza) esa ketonspirtlar deb aytiladji. Umuman bu sinfga
kirsuvchi organik brikmalar uglevodlar deb atalishiga sabab shundaki ularning
tarkibidagi  H  va  O2  ning  o’zaro  nisbati  huddi  suvdagidek  bo’lgani  va  C
elementining suv  molekulasi  bilan  brikmasi  deb  qaralgani  uchun.  Uglevodlar
asosan 3 guruhga bo’lib o’rganiladi. 
2. Monosaharidlar: ular sof holdatda oddiy bitta molekuladan tashkil topgan
suvda yaxshi eriydigan shirin ta’mli qattiq kristall moddalardir. Ularning umumiy
formulasi C9H2nOn ular molekulasidagi S atomlarining soniga qarab triazalar,
tetrazalar, penozalar, geksozalar, geptozalar deb o’qiladi. Тarkibida aldegid grappu
bo’lgan monosaharidlar aldozalar keton grpuppa bo’lgan monosaharidlar ketozalar
deb ataladi. Triozalar molekulasida 3 C atomini tutuvchi monosaharid C3H6O3
yuo’lib  hayvon  to’qimalarining  tarkibidagi  uglevodlarning  parchalanishi  va  3
atomli spirt glitsirinning birlamchi yoki ikkilamchi spirt guruhlarini oksidlash yoki
degidrotatsiya qilish mahsulotlaridir.
Pentozalar molekulasida 5 ta karbon atomini tutuvchi monosaharidlar C5H10O5
bo’lib bularga riboza, dezoksiriboza, arabnoza va ksilozalar kiradi.
Geksozalar  molekulasida  6  ta  karbon  atomini  tutuvchi  monosaharidlar
(C6H12O6)ularga  glyukoza,  galaktoza,  mannozalarni  hamda  fruktozani  kiritish
mumkin. Monosaharidlar molekulasida aasimetrik barcha valentlik qo’llari har xil
guruhlar bilan brikka C atomlari assimetrik deyiladi.
Monosaharidlarning izomerlari fazoviy konfguratsiyasining aniqlash muhim
biologik ahamiyatga ega bo’lib fermentlarning spesifik ta’siriga bog’liq. (CO) va
aldegid  shakillari  hamisha  vaqt  ham  aldigid  yoki  ketonlarga  hos  bo’lgan
reaksiyalarga kirishmaydi. Masalan aldegidlarga hos bo’lgan fuksin sulfit kislotalar
bilan reaksiyaga kirishmaydi. Monosaharidlarning bu hususiyati ularning boshqa
shakillarida  ham  uchrashganidan  dalolat  beradi.  Monosaharidlarning  halqali
shakillari borligi haqidagi fikrni birinchi marta moskvalik professor A.Kolli 1870
yilda aytgan bo’lsa keyinchalik nemis olimi Тollens bu fikrlar to’g’riligini tajribada
isbotladi. Monosaharidlarning halqali shakillari ularning tarkibidagi aldegid gruppa
bilan biror ON gruppa o’rtasida hosil bo’ladigan yarim assetal bog’lar tufayli
vujudga keladi. Glyukoza molekulalaridagi yarim asetal bog’lar aldegid gruppa
bilan 4 yoki 5 S atomidagi ON gruppa o’rtasida hosil bo’ladi. Shu yo’l bilan hosil
Logotip
kirsuvchi organik brikmalar uglevodlar deb atalishiga sabab shundaki ularning tarkibidagi H va O2 ning o’zaro nisbati huddi suvdagidek bo’lgani va C elementining suv molekulasi bilan brikmasi deb qaralgani uchun. Uglevodlar asosan 3 guruhga bo’lib o’rganiladi. 2. Monosaharidlar: ular sof holdatda oddiy bitta molekuladan tashkil topgan suvda yaxshi eriydigan shirin ta’mli qattiq kristall moddalardir. Ularning umumiy formulasi C9H2nOn ular molekulasidagi S atomlarining soniga qarab triazalar, tetrazalar, penozalar, geksozalar, geptozalar deb o’qiladi. Тarkibida aldegid grappu bo’lgan monosaharidlar aldozalar keton grpuppa bo’lgan monosaharidlar ketozalar deb ataladi. Triozalar molekulasida 3 C atomini tutuvchi monosaharid C3H6O3 yuo’lib hayvon to’qimalarining tarkibidagi uglevodlarning parchalanishi va 3 atomli spirt glitsirinning birlamchi yoki ikkilamchi spirt guruhlarini oksidlash yoki degidrotatsiya qilish mahsulotlaridir. Pentozalar molekulasida 5 ta karbon atomini tutuvchi monosaharidlar C5H10O5 bo’lib bularga riboza, dezoksiriboza, arabnoza va ksilozalar kiradi. Geksozalar molekulasida 6 ta karbon atomini tutuvchi monosaharidlar (C6H12O6)ularga glyukoza, galaktoza, mannozalarni hamda fruktozani kiritish mumkin. Monosaharidlar molekulasida aasimetrik barcha valentlik qo’llari har xil guruhlar bilan brikka C atomlari assimetrik deyiladi. Monosaharidlarning izomerlari fazoviy konfguratsiyasining aniqlash muhim biologik ahamiyatga ega bo’lib fermentlarning spesifik ta’siriga bog’liq. (CO) va aldegid shakillari hamisha vaqt ham aldigid yoki ketonlarga hos bo’lgan reaksiyalarga kirishmaydi. Masalan aldegidlarga hos bo’lgan fuksin sulfit kislotalar bilan reaksiyaga kirishmaydi. Monosaharidlarning bu hususiyati ularning boshqa shakillarida ham uchrashganidan dalolat beradi. Monosaharidlarning halqali shakillari borligi haqidagi fikrni birinchi marta moskvalik professor A.Kolli 1870 yilda aytgan bo’lsa keyinchalik nemis olimi Тollens bu fikrlar to’g’riligini tajribada isbotladi. Monosaharidlarning halqali shakillari ularning tarkibidagi aldegid gruppa bilan biror ON gruppa o’rtasida hosil bo’ladigan yarim assetal bog’lar tufayli vujudga keladi. Glyukoza molekulalaridagi yarim asetal bog’lar aldegid gruppa bilan 4 yoki 5 S atomidagi ON gruppa o’rtasida hosil bo’ladi. Shu yo’l bilan hosil
bo’lgan olti azotli halqa tetragidropiran hosilasi bo’lib glyukozani piran shakli
deyiladi va pirinaza shakillari deb ataladi. Glyukozalar olti azotli halqalar bilan bir
qatorda  5  azotli  halqalar  ham  hosil  qiladi.  Bunday  halqalar  tetragidrorafuran
hosilalari  bo’lib  glyukozani  furan  shakli  deyiladi.  Тabiatda  uchraydigan
monosaharidlarning aksariyati piranaza shaklida ayrim hollarda muhim ahamiyatga
ega bo’lgan ba’zi monosaharidlar chunonchi ketozalar furanaza shaklida uchraydi.
Kristall  holdagi  monosaharidlar  faqat  halqali  shakilda  bo’ladi.  Kristal  hosil
bo’ladigan sharoitiga qarab monosaharid yoki alfa shakliga yoki betta shakliga ega
bo’ladi. 
Monosaxaridlar suvda yaxshi, suyultirilgan spirtda kisman eriydigan kristallik
moddalardir. Ular  toza schpairt, efir  va boshka organik erituvchilarda  deyarli
erimaydi.  Monosaxaridlar  bir  kator  rangli  reaksiyalar  beradi,  kuchli  meniral
kislotalar ta’sirida suv ajratib, furfural xosilalariga aylanadi. Gidroqsilamin bilan
oksim  va  fenil  gidrazin  bilan  girazon  xosil  kilishi  ularning  xarakterli
reaksiyalaridandir.Monosazaridlar  metall  oksidlari  kabi  kuchsiz  oksidlovchilar
bilan  oksidlanganda  ularning  karbonil  turkumini  karboqsil  gruppaga  aylanib,
al’dogeksozalardan tegishli onat kislotalar, masalan glyukozadan glyukonat kislota,
galaktozadan  galaktonat  kislota  xosil  bo’ladi.  Monosaxaridlarning  bir  kator
xossalari va ularning mikdorini belgilash usullari ana shu reaksiyalarga asoslangan:
 
С 
О
Л 
Н 
(СНОН)2 
СН2ОН 
 
СООН 
(СНОН)n 
СН2ОН 
Bu maksad uchun eng kup ishlatiladigan reaktiv Feling suyukligi.
Nitrat kislota ta’sirida glyukozaning birinchi va oltinchi uglerodi oksidlanib,
ikki asosli kand kislota xosil bo’ladi.                    
 
СООН 
(СНОН)4 
СООН 
Monosaxaridlar kaytarilganda olti atomli spirt xosil bo’ladi. Masalan glyukoza
va furktozadan sorbit, fruktozadan, sorbitdan tashkari mannit xosil buladi.
Disaxaridlar  ikkita  monosazarid  molekulasidan  bir  molekula  suv  ajralib
chikishi  natijasida  xosil  bo’ladi.  Ular  monoxloridlarning  angidridi  deb  karash
mumkin. Biologik nuktai nazardan axamiyatli bulgan disaxaridlar ikkita geksoza
Logotip
bo’lgan olti azotli halqa tetragidropiran hosilasi bo’lib glyukozani piran shakli deyiladi va pirinaza shakillari deb ataladi. Glyukozalar olti azotli halqalar bilan bir qatorda 5 azotli halqalar ham hosil qiladi. Bunday halqalar tetragidrorafuran hosilalari bo’lib glyukozani furan shakli deyiladi. Тabiatda uchraydigan monosaharidlarning aksariyati piranaza shaklida ayrim hollarda muhim ahamiyatga ega bo’lgan ba’zi monosaharidlar chunonchi ketozalar furanaza shaklida uchraydi. Kristall holdagi monosaharidlar faqat halqali shakilda bo’ladi. Kristal hosil bo’ladigan sharoitiga qarab monosaharid yoki alfa shakliga yoki betta shakliga ega bo’ladi. Monosaxaridlar suvda yaxshi, suyultirilgan spirtda kisman eriydigan kristallik moddalardir. Ular toza schpairt, efir va boshka organik erituvchilarda deyarli erimaydi. Monosaxaridlar bir kator rangli reaksiyalar beradi, kuchli meniral kislotalar ta’sirida suv ajratib, furfural xosilalariga aylanadi. Gidroqsilamin bilan oksim va fenil gidrazin bilan girazon xosil kilishi ularning xarakterli reaksiyalaridandir.Monosazaridlar metall oksidlari kabi kuchsiz oksidlovchilar bilan oksidlanganda ularning karbonil turkumini karboqsil gruppaga aylanib, al’dogeksozalardan tegishli onat kislotalar, masalan glyukozadan glyukonat kislota, galaktozadan galaktonat kislota xosil bo’ladi. Monosaxaridlarning bir kator xossalari va ularning mikdorini belgilash usullari ana shu reaksiyalarga asoslangan: С О Л Н (СНОН)2 СН2ОН СООН (СНОН)n СН2ОН Bu maksad uchun eng kup ishlatiladigan reaktiv Feling suyukligi. Nitrat kislota ta’sirida glyukozaning birinchi va oltinchi uglerodi oksidlanib, ikki asosli kand kislota xosil bo’ladi. СООН (СНОН)4 СООН Monosaxaridlar kaytarilganda olti atomli spirt xosil bo’ladi. Masalan glyukoza va furktozadan sorbit, fruktozadan, sorbitdan tashkari mannit xosil buladi. Disaxaridlar ikkita monosazarid molekulasidan bir molekula suv ajralib chikishi natijasida xosil bo’ladi. Ular monoxloridlarning angidridi deb karash mumkin. Biologik nuktai nazardan axamiyatli bulgan disaxaridlar ikkita geksoza
koldigidan iborat
C 6H12O6 +C6H12O6 H2O+C12 H 22 O 11
Tuzilishiga kura disaxaridlar glikozid xarakteriga ega, fakat ularning tarkibida
glikozid  gidroqsilning  vodorot  atomi  urniga  joylashgan  radikal  K  xam
monosaridlar koldigidir:
 
СН-О-K 
СНОН 
СНОН 
СНОН 
СН 
СН2ОН 
О 
Muhim biologik axamiyatga ega mal’toza, laktoza va sellobioza kabilar egadir.
Mal’toza. Parchalanganda ikki  molekula  -D-glyukopiranoza xosil  bo’ladi.
Mal’toza qaytarish qobiliyatiga ega. Mal’toza tabiatda erkin xolda bulmaydi, u
kraxmal  va  glikogen  strukturasidagi  asosiy  element  bulib,  ularning  gidralitik
parchalanishi natijasida oshkozon-ichak yulida xosil bo’ladi. Unib chikayotgan
donlarda xam kraxmal gidrolizi tufayli maltoza paydo bo’ladi.
Laktoza, sut shakari. Sut tarbikida uchraydigan disarid. Bir molekula  -D-
glyukoza  va bir  molekula  -D-galaktozadan  tarkib topgan.  Feling suyukligini
kaytaradi.
Selobmoza. Biologik axamiyatga ega. U muxim polisaxarid – kletchatkaning
parchalanishidan xosil buladi va gidrolizlanganda ikki molekula glyukoza beradi.
Saxaroza,  shakar  kamish,  kand  lavlagi.  Bir  molekula  -D-fruktoza  va  bir
molekula -D-glyukopiranozadan tuzilgan Feling suyukligini kaytarmaydi.
Saxaroxa barcha fotosintezlovchi usimliklarda uchraydi, u odam va hayvon lar
ovkatidagi kichik molekulyar ogirlikka ega bulgan eng muxim uglevoddir.
Monosaxaridlarning kislotlar bilan reaksiyaga kirishib murakkab efirlar hosil
qiladi. Bular sharoitga qarab oksidlanish va qaytarilishi reaksiyalariga kirishishlari
mumkin. Kuchsiz oksidlovchilar ta’sirida monosaxaridlarning aldegid guruhlari
oksidlovchilar ta’sirida oksidlanib glikon kislotasining va kuchli oksidlovchilar
ta’sirida esa birlamchi spirt guruhlari ham oksidlanib shakar kislotani hosil qiladi.
Glyukozalar qaytarilish reaksiyalvariga krishib glyukozadan sarbin, galaktozadan
dilsit, mannozadan monnit kabi ko’p atomoli spirtlar hosil qiladi.
Logotip
koldigidan iborat C 6H12O6 +C6H12O6 H2O+C12 H 22 O 11 Tuzilishiga kura disaxaridlar glikozid xarakteriga ega, fakat ularning tarkibida glikozid gidroqsilning vodorot atomi urniga joylashgan radikal K xam monosaridlar koldigidir: СН-О-K СНОН СНОН СНОН СН СН2ОН О Muhim biologik axamiyatga ega mal’toza, laktoza va sellobioza kabilar egadir. Mal’toza. Parchalanganda ikki molekula -D-glyukopiranoza xosil bo’ladi. Mal’toza qaytarish qobiliyatiga ega. Mal’toza tabiatda erkin xolda bulmaydi, u kraxmal va glikogen strukturasidagi asosiy element bulib, ularning gidralitik parchalanishi natijasida oshkozon-ichak yulida xosil bo’ladi. Unib chikayotgan donlarda xam kraxmal gidrolizi tufayli maltoza paydo bo’ladi. Laktoza, sut shakari. Sut tarbikida uchraydigan disarid. Bir molekula -D- glyukoza va bir molekula -D-galaktozadan tarkib topgan. Feling suyukligini kaytaradi. Selobmoza. Biologik axamiyatga ega. U muxim polisaxarid – kletchatkaning parchalanishidan xosil buladi va gidrolizlanganda ikki molekula glyukoza beradi. Saxaroza, shakar kamish, kand lavlagi. Bir molekula -D-fruktoza va bir molekula -D-glyukopiranozadan tuzilgan Feling suyukligini kaytarmaydi. Saxaroxa barcha fotosintezlovchi usimliklarda uchraydi, u odam va hayvon lar ovkatidagi kichik molekulyar ogirlikka ega bulgan eng muxim uglevoddir. Monosaxaridlarning kislotlar bilan reaksiyaga kirishib murakkab efirlar hosil qiladi. Bular sharoitga qarab oksidlanish va qaytarilishi reaksiyalariga kirishishlari mumkin. Kuchsiz oksidlovchilar ta’sirida monosaxaridlarning aldegid guruhlari oksidlovchilar ta’sirida oksidlanib glikon kislotasining va kuchli oksidlovchilar ta’sirida esa birlamchi spirt guruhlari ham oksidlanib shakar kislotani hosil qiladi. Glyukozalar qaytarilish reaksiyalvariga krishib glyukozadan sarbin, galaktozadan dilsit, mannozadan monnit kabi ko’p atomoli spirtlar hosil qiladi.
1. Pentozalardan aldopentoza va ketopentozalar biologik ahamiyatga ega bo’lib
ular  faqat  fosfat  efirlari  ko’rinishida  uchraydi.  Bular  ichida  aldopentozalar
muhimlari D-riboza, D-ksiloza, alfa arrabinoza va ikkidezoksi-D-ribozadir.
2. Riboza  fotosintez  jarayonida  karbonat  angidritni  fiksatsiya  qiluvchi
ketopentoza  hosilasi  ribolozodidosfalinni  hosil  qiladi.  Ksiloza  va  arabinoza
o’simliklarda shilimshiq moddalar va glitsil iyuloza tarkibiga kiradi.
Aminoshakarlar: ular monosaxaridlar hosilasi bo’lib tarkibida biror gidroksil
gruppa o’rnida amin gruppa tutadi. Aminoqandlar ko’proq polisaxaridlar tarkibida
uchrab  ularning  kislotali  gidroliz  qilish  yo’li  bilan  ajratib  olish  mumkin.
Aminogibritlarning  eng  muhim  vakillaridan  biri  bo’lgan  glyukozaning  va
galaktozamin hayvonlardan va zamburug’lardan ajratib olingan. Bu aminoqandlar
fetin  va  monopolisaharidlar  tarkibida  bo’ladi.  Kupgina  atbiiy  aminoqandlar
aldozalarga mansub bo’lib amin gruppasi S atomini biriktiradi. 
3. Murakkab uglevodlar.
Gidrolizlash natijasida oddiy uglevodlarga parchalanadigan brikmalar murakka
uglevodlar yani polisaharidlar deyiladi. Ular kislota yoki fermentlar ishtirokida
gidrolizlanadi. Bular molekulalari 100- va minglab monosahird geksozalarning
qoldiqlari o’zaro brikishidan hosil bo’lgan shuning uchun ular yuqori molekulali
brikmalar  bo’lib  ularning  umumiy  tarkiblari  (S3R10O5)n  formula  bilan
belgilanadi.  Polisaharidlar  molekulasiga  brikib  kelayotgan  monosaharid
geksozalarning turiga qarab ikki guruhga bo’linadi yani bir hil geksozalardan
tashkil  topganlarini  gomopolisaharidlar  turli  geksoza  qoldiqlaridan  tashkil
topganlarni  esa  geteropolisahardilar  deb  o’rganiladi.  Kraxmal  glkogen  faqat
glyukozadan, inulin esa faqat fruktolzadan topilgan va ular gomolosaharidlarning
asosiy vakillaridir. Geteropolisaharidlarga gemitsellyulozalar yelim va shilimshiq
moddalar nukopolisahariddlar kiradi. Shakarsimon murakkab uglevodorodlar yani
oligosaharidlar  bu  brikmalar  hususiyatiga  ko’ra  oddiy  uglevodorodlarga  yaqin
turadi. Masalan ular suvda yaxshi  eriydi. Ko’pincha shirin ta’mga ega bo’lib
osonlik  bilan  kristall  hosil  qiladi.  Oligosaharidlarning  molekulasi  uncha  ko’p
bo’lmagan (Oligos kichik, ko’p emas demak) oddiy monosaharidlardan tashkil
topgan bu brikmalar molekulasini tashkil qiladigan monosaharidlar soniga qarab
Logotip
1. Pentozalardan aldopentoza va ketopentozalar biologik ahamiyatga ega bo’lib ular faqat fosfat efirlari ko’rinishida uchraydi. Bular ichida aldopentozalar muhimlari D-riboza, D-ksiloza, alfa arrabinoza va ikkidezoksi-D-ribozadir. 2. Riboza fotosintez jarayonida karbonat angidritni fiksatsiya qiluvchi ketopentoza hosilasi ribolozodidosfalinni hosil qiladi. Ksiloza va arabinoza o’simliklarda shilimshiq moddalar va glitsil iyuloza tarkibiga kiradi. Aminoshakarlar: ular monosaxaridlar hosilasi bo’lib tarkibida biror gidroksil gruppa o’rnida amin gruppa tutadi. Aminoqandlar ko’proq polisaxaridlar tarkibida uchrab ularning kislotali gidroliz qilish yo’li bilan ajratib olish mumkin. Aminogibritlarning eng muhim vakillaridan biri bo’lgan glyukozaning va galaktozamin hayvonlardan va zamburug’lardan ajratib olingan. Bu aminoqandlar fetin va monopolisaharidlar tarkibida bo’ladi. Kupgina atbiiy aminoqandlar aldozalarga mansub bo’lib amin gruppasi S atomini biriktiradi. 3. Murakkab uglevodlar. Gidrolizlash natijasida oddiy uglevodlarga parchalanadigan brikmalar murakka uglevodlar yani polisaharidlar deyiladi. Ular kislota yoki fermentlar ishtirokida gidrolizlanadi. Bular molekulalari 100- va minglab monosahird geksozalarning qoldiqlari o’zaro brikishidan hosil bo’lgan shuning uchun ular yuqori molekulali brikmalar bo’lib ularning umumiy tarkiblari (S3R10O5)n formula bilan belgilanadi. Polisaharidlar molekulasiga brikib kelayotgan monosaharid geksozalarning turiga qarab ikki guruhga bo’linadi yani bir hil geksozalardan tashkil topganlarini gomopolisaharidlar turli geksoza qoldiqlaridan tashkil topganlarni esa geteropolisahardilar deb o’rganiladi. Kraxmal glkogen faqat glyukozadan, inulin esa faqat fruktolzadan topilgan va ular gomolosaharidlarning asosiy vakillaridir. Geteropolisaharidlarga gemitsellyulozalar yelim va shilimshiq moddalar nukopolisahariddlar kiradi. Shakarsimon murakkab uglevodorodlar yani oligosaharidlar bu brikmalar hususiyatiga ko’ra oddiy uglevodorodlarga yaqin turadi. Masalan ular suvda yaxshi eriydi. Ko’pincha shirin ta’mga ega bo’lib osonlik bilan kristall hosil qiladi. Oligosaharidlarning molekulasi uncha ko’p bo’lmagan (Oligos kichik, ko’p emas demak) oddiy monosaharidlardan tashkil topgan bu brikmalar molekulasini tashkil qiladigan monosaharidlar soniga qarab
bisaharidlar,  trisaharidlar  va  boshqalarga  bo’linadiyu  o’simliklarda  asosan
disaharidlar ko’p tarqalgan.
Disaxaridlar:
Saxaroza o’simlik olamida eng kup tarqalgan ko’p uchraydigan saharidlardan
biri saharozadir. Saharoza asosiy eruvchi zapas uglevod hisoblanadi. Saxaroza
(qamish shakari yoki qant lavlagi shakarini) umumiy formulasi C12H22O11 u odam
va hayvonlar uchun to’yimli oziq sifatida muhim ahamiyatga ega suvda yaxshi
eriydi. Osonlik bilan kristall hosil qiladi. Saharozaning erish temperaturasi 160-
1800.
Maltoza undirilgan don shakari deb ham ataladi. Chunki u don unib chiqishi
davrida kraxmalning parchalanishidan hosil bo’lgan. Maltoza kam miqdorda bo’lsa
ham ko’p o’simliklardan topilgan kraxmal gidrolizlanganda osonlik bilan maltoza
hosil bo’ladi. Maltoza fement ishtirokida gidrolizlanib ikki molekula glyukoza
hosil qiladi. 
Sellobioza sellobioza sellyuloza gidrolizlanganda hosil bo’ladigan disaxariddir.
U ba’zi daraxtlar shirasida erkin holda uchraydi. Sellobioza tarkibida erkin holda
glyukozit gidroksit bo’lganligi sababli u qaytaruvchi xususiyatiga ega. Gidroksil
gruppsaini  yo’qotgan  glyukoza  betta  holatda  bo’lgani  uchun  maltozadan  farq
qiladi. 
Laktoza. Laktoza sut tarkibida ko’p uchraydi. Shuning uchun u sut shakari deb
ham  ataladi.  Laktoza  yuksak  o’simliklar  tarkibida  juda  kam  uchraydi.  Ba’zi
o’simliklar  changdonidan  ahm  topilgan.  Laktoza  glyukoza  va  bir  molekula
degalaktozadan  tashkil  topgan.  O’simliklar  tarkibida  laktozani  parchalovchi
galaktozidaza  fermenti  ko’p  bo’ladi.  Bu  ferment  ta’sirida  laktoza  glikoza  va
galaktozagacha parchalanadi. 
Polisaharidlar. Polisaharidlar yuqori molekulyar brikmalar bo’lib molekulyar
massasi bir necha mingga hatto milliongacha yetadi. Kraxmal o’simliklar tanasida
eng ko’p to’planadigan va eng muhim polisaharidlardan hisobidan u o’simliklar
donida ko’p bo’ladi. Masalan: guruch va makkajo’xorida 80% bug’doyda 60-70%
kartoshkada 20 % kraxmal bo’ladi. U ikki xil modda amilaza va amilopektindan
tashkil topgan. Agar kraxmal bir oz q-izdirilsa uning molekulasi bir muncha kichik
Logotip
bisaharidlar, trisaharidlar va boshqalarga bo’linadiyu o’simliklarda asosan disaharidlar ko’p tarqalgan. Disaxaridlar: Saxaroza o’simlik olamida eng kup tarqalgan ko’p uchraydigan saharidlardan biri saharozadir. Saharoza asosiy eruvchi zapas uglevod hisoblanadi. Saxaroza (qamish shakari yoki qant lavlagi shakarini) umumiy formulasi C12H22O11 u odam va hayvonlar uchun to’yimli oziq sifatida muhim ahamiyatga ega suvda yaxshi eriydi. Osonlik bilan kristall hosil qiladi. Saharozaning erish temperaturasi 160- 1800. Maltoza undirilgan don shakari deb ham ataladi. Chunki u don unib chiqishi davrida kraxmalning parchalanishidan hosil bo’lgan. Maltoza kam miqdorda bo’lsa ham ko’p o’simliklardan topilgan kraxmal gidrolizlanganda osonlik bilan maltoza hosil bo’ladi. Maltoza fement ishtirokida gidrolizlanib ikki molekula glyukoza hosil qiladi. Sellobioza sellobioza sellyuloza gidrolizlanganda hosil bo’ladigan disaxariddir. U ba’zi daraxtlar shirasida erkin holda uchraydi. Sellobioza tarkibida erkin holda glyukozit gidroksit bo’lganligi sababli u qaytaruvchi xususiyatiga ega. Gidroksil gruppsaini yo’qotgan glyukoza betta holatda bo’lgani uchun maltozadan farq qiladi. Laktoza. Laktoza sut tarkibida ko’p uchraydi. Shuning uchun u sut shakari deb ham ataladi. Laktoza yuksak o’simliklar tarkibida juda kam uchraydi. Ba’zi o’simliklar changdonidan ahm topilgan. Laktoza glyukoza va bir molekula degalaktozadan tashkil topgan. O’simliklar tarkibida laktozani parchalovchi galaktozidaza fermenti ko’p bo’ladi. Bu ferment ta’sirida laktoza glikoza va galaktozagacha parchalanadi. Polisaharidlar. Polisaharidlar yuqori molekulyar brikmalar bo’lib molekulyar massasi bir necha mingga hatto milliongacha yetadi. Kraxmal o’simliklar tanasida eng ko’p to’planadigan va eng muhim polisaharidlardan hisobidan u o’simliklar donida ko’p bo’ladi. Masalan: guruch va makkajo’xorida 80% bug’doyda 60-70% kartoshkada 20 % kraxmal bo’ladi. U ikki xil modda amilaza va amilopektindan tashkil topgan. Agar kraxmal bir oz q-izdirilsa uning molekulasi bir muncha kichik