Vitaminlar umumiy tavsifi va biologik ahamiyati
Ma’ruza rejasi:
1. Vitaminlar va ularning tavsifi
2. Suvda va yog‘da eruvchan vitaminlar
3. Antivitaminlar yoki vitaminlarni aptagopistlari
Tayanch iboralar: «Beri-beri», Eykman, Kazimir Funk, assimilyatsiya va
dissimilyatsiya, avitaminoz, gipovitaminoz vitamin, vitaminga o‘xshash moddalar,
suvda eriydigan vitaminlar, yog‘da eriydigan vitaminlar, kislorod, quyosh nuri,
og‘ir metall ionlari, muhit harorati, biologik katalizatorlar.
Odam organizmi uchun barcha kerakli vitaminlar iste’mol qilinayotgan
taomlar va produktalar tarkibida tushadi. Vitaminlar oziq-ovqat xom ashyolarida va
produktalarida har xil miqdorlarda uchraydi: ba’zi birlarida ko‘p, ba’zilarida esa
o‘ta kam miqdorlarda bo‘ladi. Oziq-ovqat xom ashyolarini va produktalarini ochiq
havoda saqlashda hamda ularga kulinar ishlov berish jarayonlarida vitaminlar
miqdorlari, ularning parchalanishi natijasida, yana ham kamayib ketadi, bu esa o‘z
navbatida tayyor taomlar vitaminlik qiymatining yanada pasayib ketishiga olib
keladi.
Ushbu ma’ruzalar matnida vitaminlarning odam organizmi uchun ahamiyati,
ularning klassifikatsiyalanishi, vitaminlarni parchalanishga olib keladigan omillar,
ularning parchalanish mexanizmlari va parchalanish tezligini pasaytirish yo‘llari
ko‘rib chiqilgan.
Vitaminlar kashf etilishining o‘ziga yarasha tarixi bor. Adabiyotlardagi
malumotlarga qaraganda XIX asrning oxirlarida Yaponiya harbiy flotida va
Gollandiyaga qarashli Yava oroli aholisi o‘rtasida hozirgi «beri-beri» nomi bilan
atalgan kasallik juda keng tarqalgan. O‘sha vaqtlarda Yava orolidagi
qomoqxonalarning birida xizmat qilgan golland vrachi Eykman ilmiy–tadqiqot
ishlarini olib borgan. U tajriba uchun mo‘ljallangan tovuqlarni maxbuslardan
qolgan taom qoldiqlari bilan ovqatlantirgan, natijada tovuqlarda ham «beri-beri»
kasalligiga xos alomatlar paydo bo‘lgan, taomlar esa usti shliflangan guruchdan
tayyorlangan bo‘lgan. Shu sababli ham Eykman usti silliqlangan (shliflangan)
guruchda «beri-beri» kasalligini keltirib chiqaradigan, odam organizmi uchun
zararli moda mavjud degan xulosaga kelgan.
Keyinroq polshalik olim Kazimir Funk usti shliflangan guruch tarkibini
tekshirib, unda odam organizmi uchun hech qanday zararli moda yo‘qligini, usti
shliflanmagan guruchda esa aynan odam organizmi uchun o‘ta zarur bo‘lgan moda
borligini isbotladi va u bu moddani 1912 yilda ajratib oldi. Kazimir Funk
tomonidan ajratib olingan modda «beri-beri» kasalligini tez davolash kuchiga ega
bo‘lgan. Uning kimyoviy tuzilishi tekshirilganda amin guruhi borligi aniqlangan.
Ajratib olingan modda hayot uchun o‘ta zarur bo‘lganligi sababli uni hayot uchun
zarur amin deb atashgan. Vitamin so‘zi ham shu iboralardan kelib chiqqan, chunki
«vita» hayot manosini beradi. Shunday qilib, 1912 yilda ilk bor vitamin V1
ochilgan edi. Ana shundan buyon olimlar va odamlarning vitaminlarga bo‘lgan
qiziqishi o‘ta katta, vitaminlarning esa odam organizmi va uning meyorida faoliyat
ko‘rsatishi uchun ahamiyati undan ham katta.
Odam organizmida vitaminlarning ishtirok qilmaydigan bironta ham jarayoni
yo‘q desa bo‘ladi. Ular fermentlar tarkibida tirik organizmda kechadigan
assimlyatsiya va dissimlyatsiya jarayonlarida bevosita qatnashadi, oqsillar,
uglevodlar va mineral moddalarning almashinuvini boshqarish jarayonida ishtirok
qiladi. O‘sib kelayotgan yosh organizm uchun vitaminlarning ahamiyati juda ham
muhim. Shu sababli ham vitaminlarning odam organizmida uzoq vaqtlar davomida
yetishmasligi yoki umuman bo‘lmasligi hayotiy jarayonlarning keskin buzilishiga
hamda avitaminoz va gipovitaminoz kasalliklarining kelib chiqishiga olib keladi.
Avitaminoz uzoq vaqt davomida ba’zi bir yoki malum guruh vitaminlarining
odam organizmida bo‘lmaganligi sababli moddalar almashinuvining keskin
buzilishidir. Gipovitaminoz esa ba’zi bir yoki malum guruh vitaminlarining uzoq
vaqt davomida yetishmasligi sababli organizmning ularga nisbatan ochiqishidir.
Organizmning gipovitaminoz holati yilning malum mavsumlarida, masalan, qish va
bahor paytlarida kuzatiladi. Bunday mavsumlarda iste’mol qilinadigan ho‘l meva
va sabzavotlarning assortimenti chegaralangan, iste’mol qilinadiganlarida ham
aksariyat vitaminlarning miqdorlari deyarli 2/3 qismga kamaygan holatda bo‘ladi.
Organizmning vitaminlar bilan ta’minlanishi taomlar sifatida iste’mol
qiladigan mahsulotlar assortimentiga bog‘liq bo‘ladi, chunki vitaminlar taom
tarkibiy qismlaridan sintez qilinmaydi. Ular faqat iste’mol qilinadigan taomlar
tarkibida organizmga kerakli miqdorda tushishi shart.
Yana shuni takidlab o‘tish o‘rinliki, taomlar tayyorlash uchun ishlatiladigan
mahsulotlarda vitaminlar yetarli bo‘lishiga qaramasdan, organizmga tushadigan
taom tarkibida ular miqdorlari talab meyorlarigacha yetishmasligi ham mumkin.
Uning sababi shundaki, vitaminlar taomlar tayyorlash davrida turli omillar
ta’sirida, ayniqsa, baland haroratda o‘ta tez parchalanib ketadi va tayyor taomlarda
ularning miqdorlari kamayib qoladi. Shuning uchun tayyor oziq–ovqat
mahsulotlarini ishlab chiqarishda ma’lum qoida va talablarga qatiy rioya qilish
lozim.
Vitaminlarning sinflanishi. Bugungi kungacha 40 ortiqroq vitaminlar va
vitaminlarga o‘xshash moddalar kashf qilingan. Bundan oldin takidlanganidek, ular
o‘ta katta biologik qiymatga ega bo‘lib, faqat taomlar tarkibida organizmga
tushishlari shart.
Vitaminlar o‘zlarining bir necha xususiyatlariga qarab sinflanadi. Ilmiy va
o‘quv adabiyotlarida ularni suvda va yog‘da erish xossalari bo‘yicha guruhlarga
bo‘lish qabul qilingan (1-jadval).
1-jadval
Vitaminlarning eruvchanligi bo‘yicha sinflanishi
Suvda eriydigan asosiy
vitaminlar
Yog‘da eriydigan asosiy
vitaminlar
Vitaminlarga o‘xshash
moddalar
Vitamin S (askorbin
kislota)
Vitamin A
Xolin
Vitamin
R
(bioflavanoidlar)
Vitamin D (kalsiferollar)
Mioinozit
(inozit, mezinozit)
Vitamin V1 (tiamin)
Vitamin Ye (tokoferollar)
Vitamin V9
Vitamin V2 (riboflavin)
Vitamin Ye (tokoferollar)
Lipoy kislota
Vitamin V6 (piridoksin)
Vitamin RR (nikotik
kislota)
Vitamin K
Vitamin V15 (pangam
kislota)
Vitamin
V12
(sianokobilamin)
Vitamin V15 (pangam
kislota)
Foliy kislota
Orat kislota
Vitamin V3 (pantoten
kislota)
Vitamin N (biotin)
Vitaminlarga o‘xshash moddalarni vitaminlardan ajratib turadigan
belgisi - ularning odam organizmi uchun almashinmaydigan darajasining
noaniqligidir. Lekin ularning vitaminlilik belgilari aniq o‘rganilmokda.
Jadvalda keltirilgan malumotlardan ko‘rinib turibdiki, suvda eriydigan
vitaminlarning turlari yog‘da eriydigan yoki vitaminlarga o‘xshash moddalarga
qaraganda ko‘prok. Suvda eriydigan vitaminlar o‘z manbalaridan erib, atrof-
muhitga chikadi. O‘z manbasidan ajralib chiqqan vitaminlar oziq-ovqat
mahsulotlarini ishlab chiqariщda manbalaridagiga qaraganda tezroq va ko‘proq
parchalanadi. Suvda eriydigan vitaminlarning bunday xususiyatlarini oziq-ovqat
mahsulotlarini ishlab chiqarishda hisobga olish lozim. Bundan tashqari Markaziy
Osiyo respublikalarida yoz vaqtlarida harakat hatto 400S gacha ko‘tariladi va suv
singari ichimliklar juda ham ko‘p iste’mol qilinadi. Iste’mol qilingan suyuqlikning
aksariyati organizmdan ter sifatida chiqib ketadi. Shu sababli ham organizmda
suvda eriydigan vitaminlarning, ayniqsa S-vitaminining, yetishmaslik hollari
kuzatilishi mumkin. Bundan tashqari ultrabinafsha nurlari ta’sirida mahsulotlar
tarkibidagi yoki odam organizmidagi ba’zi vitaminlar butunlay parchalanib ketishi
ham mumkin.
Vitaminlar miqdori tayyor mahsulotlarning biologik ko‘rsatkichlaridan biri
hisoblanadi. Tayyor mahsulotning vitaminlik ko‘rsatkichiga birlamchi va issiqlik
ta’sirida ishlov berish jarayonlari, vitaminlarning xom ashyodagi miqdori va
boshqa omillar ta’sir ko‘rsatadi. Ularning xom ashyodagi miqdori o‘z navbatida
mahsulot turi, navi, iqlim sharoitlari va boshqa omillarga bog‘liq bo‘ladi.
Vitaminlar o‘zgaruvchan moddalar bo‘lib, turli omillar ta’sirida o‘zlarining
kimyoviy tuzilishini o‘zgartirishlari va uning natijasida biologik qiymatlarini
yo‘qotishlari mumkin. Vitaminlarning ko‘p turlari suvda yaxshi erib, mahsulot
atrofidagi suyuq muhitga chiqqanidan keyin parchalovchi omillar «qurboni»
bo‘ladi. Ba’zi vitaminlar havo tarkibidagi kislorod ta’sirida oksidlanadi va
o‘zlarining biologik qiymatini yo‘qotadi. Ba’zilari esa og‘ir metall ionlari ta’sirida
parchalanib ketadi. Ba’zi vitaminlar ishqoriy muhitda o‘zlarining barqarorligini
yo‘qotadi. Shuning uchun ham bu omillarni taom tayyorlashda hisobga olish zarur.
Taomlar tayyorlash davrida vitaminlarga salbiy ta’sir ko‘rsatadigan asosiy
omillar shartli ravishda quyidagi 1-rasmda tasvirlangan.
1-Rasm. Vitaminlarga ta’sir qiluvchi omillar
Rasmdan ko‘rinib turibdiki, vitaminlarni parchalaydigan omillarga kislorod,
quyosh nuri, og‘ir metall ionlari, biologik xarakterga ega bo‘lgan moddalar va
muhit harorati kiradi.
Vitaminlarning faolligini yo‘qotadigan asosiy omillardan biri kislorod
hisoblanadi. U hamma oksidlanish jarayonlarida ishtirok etadi, chunki oksidlanish
jarayoni faqat kislorod ishtirokida sodir bo‘ladi. Kislorod S, A, Ye vitaminlariga
hamda karotin va foliy kislotasiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Vitaminlarning
oksidlanish darajasi quyosh nuri ta’sirida, yuqori haroratli va og‘ir metall ionlari
mavjud bo‘lgan muhitda juda ham yuqori bo‘ladi. Oksidlanish jarayoni S vitamin
misolida juda ham yaxshi o‘rganilgan. Uy haroratida kislorodning S vitaminini
parchalash faolligi pH 5 da juda ham yuqori bo‘ladi. Muhit qizdirilganda ham
vitamin S rN 4–5 da maksimum parchalanadi.
Umumiy ovqatlanish korxonalarida mahsulotlarga ishlov berish usullari
ularni havo kislorodi ta’siridan xolos qilaolmaydi, chunki aksariyat texnologik
jarayonlar, masalan, o‘simlik mahsulotlarini ochiq havoda saqlash, ochiq havoda
sabzavotlarni qo‘l bilan tozalash, qopqoqsiz ochiq idishlarda issiqlik ta’sirida
ishlov berish va boshqa jarayonlar ochiq havoda o‘tkazilishi ko‘zda tutilgan. Bunga
kartoshka pyuresidan kotlet tayyorlash yaqqol misol bo‘ladi. Hozirgi zamon
texnologiyasi bo‘yicha kartoshka qo‘lda yoki maxsus mashinada ochiq havoda
tozalanadi, pishirish ham ochiq idishlarda, pyure hosil qilish ham ochiq havoda
olib boriladi. Mahsulotning havo kislorodi bilan bir necha marta o‘zaro ta’sirga
tushishi natijasida tayyor kotletda faqatgina – 7 % vitamin C saqlanib qoladi.
Adabiyotlardagi malumotlarga qaraganda, vitaminlar, havodagi kislorod
bilan o‘zaro ta’sirda bo‘lmasa ham ularda oksidlanish jarayoni boradi. Uning
sababi shundaki, o‘simlik mahsulotlarining hujayralari o‘rtasidagi bo‘shliqda va
hujayra sharbatida (erigan holda) kislorod bo‘ladi. (2-jadval).
2-
Jadval
Sabzavot va mevalar tarkibidagi kislorod miqdori
Mahsulot
Miqdori, ml/100 g.
Sabzi
1,4 – 1,8
Baqlajon
8,0 – 10,0
Ko‘kligida terib olingan no‘xat
0,6 – 1,5
Olma
4,0 – 5,4
O‘rik
1,0 – 1,2
Qizil smorodina
1,8 – 2,0
Jadvalda keltirilgan malumotlardan ko‘rinib turibdiki, sabzavot va mevalar
tarkibidagi kislorod oksidlanish reaksiyasining boshlanishi uchun yetarli. Lekin
muhit haroratining ko‘tarilishi bilan hujayra sharbati tarkibidagi kislorodning
eruvchanligi kamayadi, ya’ni u uchib chiqib ketadi. Shuning uchun ham yuqori
haroratda past haroratga nisbatan vitaminlarning parchalanish darajasi pastroq
bo‘ladi.
Quyosh nuri ta’sirida B1, B2, B6, B12, RR, A, K vitaminlari hamda karotin
va foliy kislotasi tez parchalanadi. Quyosh nurida vitaminlarning parchalanish
sababini uning tarkibidagi ultrabinafsha nurlarining borligi bilan izohlash mumkin.
Bu qator eksperimentlar orqali tasdiqlangan. Mahsulotlarni saqlashda, ularga
issiqlik ta’sirida ishlov berishda idish ultrabinafsha nurlaridan ximoya qiluvchi
«devor» vazifasini o‘taydi. Lekin tiniq oynadan yasalgan shisha ultrabinafsha
nurlarini bemalol o‘tkazaveradi. Shuning uchun ham sut va shunga o‘xshagan
mahsulotlarni quyosh nuri tushadigan joyda, ayniqsa, tiniq shisha idishda saqlash
mumkin emas.
Og‘ir metall ionlari ham vitaminlarni juda tez parchalaydi. Ular ta’sirida
asosan C, A, E vitaminlari va karotin parchalanadi. Vitaminlarni faqat
o‘zgaruvchan valentli og‘ir metall ionlari parchalaydi. Ularga mis, temir, kobalt va
boshqa og‘ir metall ionlari kiradi. Metall ionlarining vitaminlarni parchalash kuchi
ularning konsentratsiyasiga bog‘liq bo‘lmaydi. Hatto vodoprovod yoki distillangan
suv tarkibidagi mis ionlari miqdori ham C vitaminini butunlay parchalab yuborishi
mumkin.
Mis va temir ionlari C vitaminini juda ham tez parchalaydi. Qolgan og‘ir
metall ionlarining parchalash darajasi ancha past. Metall ionlari vitaminlarni tanlab
parchalash xususiyatiga ega: temir ionlari S vitaminini juda ham tez parchalasada,
karotinga hech qanday ta’sir ko‘rsatmaydi. Metall ionlarining katalitik faolligi
muhit ko‘rsatkichi pH va haroratga bog‘liq. Mis ionlarining C vitaminini
parchalash faolligi uy haroratida pH-ko‘rsatkichi 6,75–7,20 bo‘lganda juda ham
kuchli, temir ionlariniki esa pH 2,0–3,6 o‘rtasida bo‘ladi. Misning katalitik faolligi
muhit ko‘rsatkichi - pH pasayganda, temir ionlariniki esa – oshganda kuchayadi.
Muhit haroratining ko‘tarilishi metall ionlarining faolligiga har xil ta’sir ko‘rsatadi.
Masalan, muhit haroratining ko‘tarilishi bilan mis ionlari ta’sirida S vitaminining
parchalanish tezligi o‘n martalab ortib ketadi. Ularning maksimum katalitik faolligi
50–700 C da kuzatiladi. Muhit harorati 700C dan ko‘tarilgandan keyin barcha
metall ionlarining ham vitaminlarning parchalanish faolligi pasayadi. Shu sababli