Yiringli – yallig‘lanish kasalliklari keltirib chiqaruvchi mikroorganizmlar: stafilakokklar, streptokokklar, ko‘k yiring tayoqchasi keltirib chiqaradigan kasalliklarning laboratoriya diagnostikasi.

Yuklangan vaqt

2024-10-01

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

25

Faytl hajmi

547,1 KB


 
 
 
 
 
 
Yiringli – yallig‘lanish kasalliklari keltirib chiqaruvchi 
mikroorganizmlar: stafilakokklar, streptokokklar, ko‘k yiring tayoqchasi 
keltirib chiqaradigan kasalliklarning laboratoriya diagnostikasi. 
 
 
Mashg‘ulotning maqsadlari 
Yiringli – yallig‘lanish kasalliklari keltirib chiqaruvchi mikroorganizmlar 
to‘g‘risida 
umumiy 
bilim 
berish; 
tasnifi 
xaqida 
tushuncha 
berish; 
mikroorganizmlarnig turlari va keltirib chiqaradigan kasalliklari xaqida bilim berish. 
Yiringli – yallig‘lanish kasalliklarini laboratoriya tashhisini o‘tkazish to‘g‘risida 
tushunchalar berish. Bemorlardan material olish texnikalarini, mikroorganizmlarni 
o‘stirishda qo‘llaniladigan oziq muhitlarni tanlash to‘g‘risida, identifikatsiya qilish 
va laboratoriya jurnaliga qayd qilish xaqida ma’lumotlar berish. Kasallik keltirib 
chiqaruvchi mikroorganizmlarning laboratoriya diagnostikasi usullari, davolash va 
profilaktikasida olib boriladigan tadbirlar va haqida bilim berish. 
 
 Nazariy qism 
Yiringli 
yallig‘lanish 
kasalliklarini 
keltirib 
chiqaruvchi 
mikroorganizmlarga kokklar va ko‘k yiring hosil qiluvchi tayoqcha kiradi: 
Stafilokokklar 
Micrococcaceae, oilasiga odam uchun patogen bo‘lgan  quyidagi urug‘lar kiradi 
-  Staphylococcus, Micrococcus va Stomatococus. Ular bir birlaridan biokimyoviy 
xususiyatlari bo‘yicha farqlanadi. 
Morfologiyasi. Stafilokokklar yumaloq bo‘lib, diametri 0,8–1,0x0,5–1,5 mkm. 
Surtma tayyorlab mikroskopda ko‘rilganganda ular uzum shingiliga o‘xshab 
Yiringli – yallig‘lanish kasalliklari keltirib chiqaruvchi mikroorganizmlar: stafilakokklar, streptokokklar, ko‘k yiring tayoqchasi keltirib chiqaradigan kasalliklarning laboratoriya diagnostikasi. Mashg‘ulotning maqsadlari Yiringli – yallig‘lanish kasalliklari keltirib chiqaruvchi mikroorganizmlar to‘g‘risida umumiy bilim berish; tasnifi xaqida tushuncha berish; mikroorganizmlarnig turlari va keltirib chiqaradigan kasalliklari xaqida bilim berish. Yiringli – yallig‘lanish kasalliklarini laboratoriya tashhisini o‘tkazish to‘g‘risida tushunchalar berish. Bemorlardan material olish texnikalarini, mikroorganizmlarni o‘stirishda qo‘llaniladigan oziq muhitlarni tanlash to‘g‘risida, identifikatsiya qilish va laboratoriya jurnaliga qayd qilish xaqida ma’lumotlar berish. Kasallik keltirib chiqaruvchi mikroorganizmlarning laboratoriya diagnostikasi usullari, davolash va profilaktikasida olib boriladigan tadbirlar va haqida bilim berish. Nazariy qism Yiringli yallig‘lanish kasalliklarini keltirib chiqaruvchi mikroorganizmlarga kokklar va ko‘k yiring hosil qiluvchi tayoqcha kiradi: Stafilokokklar Micrococcaceae, oilasiga odam uchun patogen bo‘lgan quyidagi urug‘lar kiradi - Staphylococcus, Micrococcus va Stomatococus. Ular bir birlaridan biokimyoviy xususiyatlari bo‘yicha farqlanadi. Morfologiyasi. Stafilokokklar yumaloq bo‘lib, diametri 0,8–1,0x0,5–1,5 mkm. Surtma tayyorlab mikroskopda ko‘rilganganda ular uzum shingiliga o‘xshab
 
 
ko‘rinadi Stafilokokk xivchinsiz, harakatsiz, kapsula va spora hosil qilmaydi, Gram 
usulida musbat bo‘yaladi. Asosan patogen turlari nozik kapsulaga ega.  
O‘sishi.  Stafilokokklar nafas olishiga ko‘ra fakultativ anaerob, ular oziq 
muhitlarga talabchan emas. rN 7,2–7,4 va 370S harorat ularning o‘sishi uchun qulay 
sharoit, lekin 100S dan 45 0S gacha bo‘lgan haroratda ham o‘sishi mumkin. Bulonda 
(GPB) bir xil quyqa hosil qilib ko‘payadi. Stafilokokklar GPA dumaloq, chetlari 
tekis, diametri 1–4 mm bo‘lgan yaltiroq S-shakldagi koloniyalar hosil qiladi.  
Biokimyoviy xususiyati. Stafilokokklarning fermentativ xususiyati yaxshi 
rivojlangan bo‘lib, oqsil va qandlarni parchalaydigan fermentlar ajratadi. Laktoza, 
glyukoza, mannit, maltoza, saxaroza va glitserinni kislotagacha parchalaydi, lekin 
gaz hosil qilmaydi. Patogen turlari bir qator patogenlik va himoya fermentlarini 
ishlab chiqaradi: katalaza laktamaza, gialuronidaza, plazmakoagulaza, proteinaza, 
fosfataza, DNKaza, lipaza va lesitinaza va h k. 
Toksin hosil qilishi. Patogen stafilokokklar bir necha xil ekzotoksin hosil 
qiladi. Tillarang stafilokokklar leykotsidin, alfa-, beta-, gammagemolizinlar (odam 
va ba’zi hayvonlar eritrotsitlarini lizisga uchratadi), A-F enterotoksinlar, A va V 
eksfoliatinlar (teriga ta’sir ko‘rsatadi) ishlab chiqaradi. Ayrim stafilokokklarda 
enterotoksin borligi aniqlangan. Bu toksin oziq-ovqat bilan me’da-ichak sistemasiga 
tushsa, kishilarda ovqatdan zaharlanishga sabab bo‘ladi. 
Stafilokokklar eksfoliativ toksin ajratadi, bu omil bolalar terisida impetigo, 
skarlatina toshmasiga o‘xshash toshmalar va chaqaloqlarda ichi suyuqlik bilan to‘la 
pufakchali-po‘rsildoq yaralar paydo qiladi.  
Antigen tuzilishi. Stafilokokklarning hujayra devori va kapsulasiga kiradigan 
quyidagi moddalar: peptidoglikan, teyxoev kislotasi, A-oqsil, polisaxarid va 
boshqalar antigenlik xususiyatiga ega. 
 Chidamliligi.  Stafilokokklar boshqa patogen kokklarga nisbatan fizikaviy va 
kimyoviy omillardan quritish, muzlatishga va quyosh nuri ta’siriga chidamlidir. 
Stafilokokklar quritilgan yiringda 200 kun, changda 50–100 kun, tirik saqlanishi 
mumkin. Ular 700S gacha qizdirilganda bir soatda, 800S da esa 10-60 daqiqadan 
so‘ng, qaynatilganda bir necha soniyada o‘ladi. Dezinfeksiyalovchi omillardan 5% 
ko‘rinadi Stafilokokk xivchinsiz, harakatsiz, kapsula va spora hosil qilmaydi, Gram usulida musbat bo‘yaladi. Asosan patogen turlari nozik kapsulaga ega. O‘sishi. Stafilokokklar nafas olishiga ko‘ra fakultativ anaerob, ular oziq muhitlarga talabchan emas. rN 7,2–7,4 va 370S harorat ularning o‘sishi uchun qulay sharoit, lekin 100S dan 45 0S gacha bo‘lgan haroratda ham o‘sishi mumkin. Bulonda (GPB) bir xil quyqa hosil qilib ko‘payadi. Stafilokokklar GPA dumaloq, chetlari tekis, diametri 1–4 mm bo‘lgan yaltiroq S-shakldagi koloniyalar hosil qiladi. Biokimyoviy xususiyati. Stafilokokklarning fermentativ xususiyati yaxshi rivojlangan bo‘lib, oqsil va qandlarni parchalaydigan fermentlar ajratadi. Laktoza, glyukoza, mannit, maltoza, saxaroza va glitserinni kislotagacha parchalaydi, lekin gaz hosil qilmaydi. Patogen turlari bir qator patogenlik va himoya fermentlarini ishlab chiqaradi: katalaza laktamaza, gialuronidaza, plazmakoagulaza, proteinaza, fosfataza, DNKaza, lipaza va lesitinaza va h k. Toksin hosil qilishi. Patogen stafilokokklar bir necha xil ekzotoksin hosil qiladi. Tillarang stafilokokklar leykotsidin, alfa-, beta-, gammagemolizinlar (odam va ba’zi hayvonlar eritrotsitlarini lizisga uchratadi), A-F enterotoksinlar, A va V eksfoliatinlar (teriga ta’sir ko‘rsatadi) ishlab chiqaradi. Ayrim stafilokokklarda enterotoksin borligi aniqlangan. Bu toksin oziq-ovqat bilan me’da-ichak sistemasiga tushsa, kishilarda ovqatdan zaharlanishga sabab bo‘ladi. Stafilokokklar eksfoliativ toksin ajratadi, bu omil bolalar terisida impetigo, skarlatina toshmasiga o‘xshash toshmalar va chaqaloqlarda ichi suyuqlik bilan to‘la pufakchali-po‘rsildoq yaralar paydo qiladi. Antigen tuzilishi. Stafilokokklarning hujayra devori va kapsulasiga kiradigan quyidagi moddalar: peptidoglikan, teyxoev kislotasi, A-oqsil, polisaxarid va boshqalar antigenlik xususiyatiga ega. Chidamliligi. Stafilokokklar boshqa patogen kokklarga nisbatan fizikaviy va kimyoviy omillardan quritish, muzlatishga va quyosh nuri ta’siriga chidamlidir. Stafilokokklar quritilgan yiringda 200 kun, changda 50–100 kun, tirik saqlanishi mumkin. Ular 700S gacha qizdirilganda bir soatda, 800S da esa 10-60 daqiqadan so‘ng, qaynatilganda bir necha soniyada o‘ladi. Dezinfeksiyalovchi omillardan 5%
 
 
fenol eritmasi ta’sirida 15–30 daqiqada, 1% formalin ta’sirida esa 2–5 daqiqada 
halok bo‘ladi. Stafilokokklar tashqi muhitda, odam va hayvonlar organizmida ko‘p 
uchraydi. 
Hayvonlarga nisbatan patogenligi. Patogen stafilokokklar qo‘y-echki va 
qoramollar, ot va cho‘chqalar hamda tajriba hayvonlari – quyon, oq sichqon, dengiz 
cho‘chqasida kasallik keltirib chiqaradi.  
Odamlarda kasallikning patogenezi.  Stafilokokklar odam organizmiga teri, 
havo-tomchi, havo-chang, alimentar yo‘llar orqali yuqadi. Kasallik manbai 
bakteriya tashib yuruvchi sog‘lom kishilar, bemor va kasal hayvonlar hisoblanadi. 
Hozir stafilokokklar qo‘zg‘atadigan 120 dan ortiq kasallik aniqlangan. Bularga teri, 
teri osti yog‘ qavati, limfa tugunlaridagi (furunkul, karbunkul, limfaadenit, 
flegmona, piodermiyalar), nafas a’zolaridagi (bronxit, zotiljam, plevrit), yiringli 
yallig‘lanishlarni misol qilib keltirish mumkin. Stafilokokklar quloq, xalqum, burun 
va yondosh bo‘shliqlari (otit, angina, gaymorit, tonzillit, frontit), ko‘z a’zolarini 
(kon’yunktivit, muguz parda yarasi), markaziy nerv tizimi (meningit, miya abssessi), 
yurak-qon tomir tizimi (endokardit, miokardit), me’da-ichak trakti (enterokolit, 
oziq-ovqatdan zaharlanish), o‘t pufagi (xolesistit), harakat-tayanch tizimini 
(osteomielit, artrit) ham shikastlaydi.  
Stafilokokklar bolalarda, ayniqsa chaqaloqlarda xilma-xil kasalliklarni keltirib 
chiqaradi, ayrim hollarda bu o‘limga olib keladi. Stafilokokklar ikkilamchi 
infeksiyaning rivojlanishiga sababchi bo‘lishi ham mumkin. 
Bakteriyalarga qarshi kimyoviy dorilar, ayniqsa antibiotiklardan keng va 
noto‘g‘ri foydalanish, stafilokokk shtammlari orasida dorilarga chidamli tiplari 
paydo bo‘lishiga olib kelmoqda. Bu esa o‘z navbatida kasalliklarning og‘ir kechishi 
va keng tarqalishiga sabab bo‘ladi. Butun dunyoda stafilokokklarning kasalxona ichi 
infeksiyasi sifatida tug‘ruqxonalar, jarrohlik bo‘limlari va bolalar kasalxonalarida 
yuqishi, tibbiyot xodimlari va aholi orasida bakteriya tashib yuruvchilar sonining 
ortishi kuzatilmoqda. 
Immuniteti.  Odam organizmi stafilokokka nisbatan birmuncha chidamli, bu 
fagotsitoz va tabiiy himoya omillari, maxsus antitelolar (antitoksin, presipitin, 
fenol eritmasi ta’sirida 15–30 daqiqada, 1% formalin ta’sirida esa 2–5 daqiqada halok bo‘ladi. Stafilokokklar tashqi muhitda, odam va hayvonlar organizmida ko‘p uchraydi. Hayvonlarga nisbatan patogenligi. Patogen stafilokokklar qo‘y-echki va qoramollar, ot va cho‘chqalar hamda tajriba hayvonlari – quyon, oq sichqon, dengiz cho‘chqasida kasallik keltirib chiqaradi. Odamlarda kasallikning patogenezi. Stafilokokklar odam organizmiga teri, havo-tomchi, havo-chang, alimentar yo‘llar orqali yuqadi. Kasallik manbai bakteriya tashib yuruvchi sog‘lom kishilar, bemor va kasal hayvonlar hisoblanadi. Hozir stafilokokklar qo‘zg‘atadigan 120 dan ortiq kasallik aniqlangan. Bularga teri, teri osti yog‘ qavati, limfa tugunlaridagi (furunkul, karbunkul, limfaadenit, flegmona, piodermiyalar), nafas a’zolaridagi (bronxit, zotiljam, plevrit), yiringli yallig‘lanishlarni misol qilib keltirish mumkin. Stafilokokklar quloq, xalqum, burun va yondosh bo‘shliqlari (otit, angina, gaymorit, tonzillit, frontit), ko‘z a’zolarini (kon’yunktivit, muguz parda yarasi), markaziy nerv tizimi (meningit, miya abssessi), yurak-qon tomir tizimi (endokardit, miokardit), me’da-ichak trakti (enterokolit, oziq-ovqatdan zaharlanish), o‘t pufagi (xolesistit), harakat-tayanch tizimini (osteomielit, artrit) ham shikastlaydi. Stafilokokklar bolalarda, ayniqsa chaqaloqlarda xilma-xil kasalliklarni keltirib chiqaradi, ayrim hollarda bu o‘limga olib keladi. Stafilokokklar ikkilamchi infeksiyaning rivojlanishiga sababchi bo‘lishi ham mumkin. Bakteriyalarga qarshi kimyoviy dorilar, ayniqsa antibiotiklardan keng va noto‘g‘ri foydalanish, stafilokokk shtammlari orasida dorilarga chidamli tiplari paydo bo‘lishiga olib kelmoqda. Bu esa o‘z navbatida kasalliklarning og‘ir kechishi va keng tarqalishiga sabab bo‘ladi. Butun dunyoda stafilokokklarning kasalxona ichi infeksiyasi sifatida tug‘ruqxonalar, jarrohlik bo‘limlari va bolalar kasalxonalarida yuqishi, tibbiyot xodimlari va aholi orasida bakteriya tashib yuruvchilar sonining ortishi kuzatilmoqda. Immuniteti. Odam organizmi stafilokokka nisbatan birmuncha chidamli, bu fagotsitoz va tabiiy himoya omillari, maxsus antitelolar (antitoksin, presipitin,
 
 
opsonin va agglyutinin) borligi hisobiga yuzaga kelgan, chunki stafilokokklarning 
saprofit va shartli-patogen turlari odam normal mikroflorasi tarkibiga kiradi. 
Stafilokokk kasalliklaridan so‘ng kuchsiz immunitet hosil bo‘ladi. 
 Laboratoriya tashhisi. Mikrobiologik tashhisda yiring, shilliq qavat ajralmasi 
balg‘am, siydik, qon, qusuq, me’daning chayindi suvi va najas, shuningdek, ovqat 
mahsulotlari tekshiriladi. Mikrobiologik tashhisda  bakterioskopik,  bakteriologik,  
biologik usullar qo‘llaniladi. 
Bu usullar yordamida ajratib olingan stafilokokklarning morfologik, kultural, 
biokimyoviy va virulentlik kabi asosiy xususiyatlari o‘rganiladi va turlari 
aniqlanadi. 
Bakterioskopik: buning uchun avval yiringdan surtma tayyorlanadi, Gram 
usulida bo‘yab, mikroskop ostia ko‘riladi. Uzum shingiliga o‘xshash joylashgan va 
grammusbat bo‘yalgan kokklar topilsa, demak stafilokokk borligi aniq bo‘ladi.  
Bakteriologik: stafilokokkning turi va patogenlik xususiyatlarini aniqlash 
uchun tekshirilayotgan yiringni Petri kosachasidagi tuxum sarig‘i va tuzli, sut-tuzli, 
qonli agar ekiladi. Agar bemorda sepsis gumon qilinsa, tashhisni aniqlash uchun 
bemordan 8-10 ml qon olib, qandli bulonga eqiladi. Ajratib olingan 
stafilokokklarning fagotiplari o‘rganiladi. Bunda standart faglardan foydalaniladi.  
Bemorlarni to‘g‘ri davolash uchun ajratib olingan stafilokokklar sof 
kulturalarining antibiotiklarga chidamliligi tekshiriladi.  
Hozirgi vaqtda diagnostikada juda sezgir hisoblangan immunoferment (IFU) va 
PZR usullari tibbiyotda keng qo‘llanila boshlandi. 
 
opsonin va agglyutinin) borligi hisobiga yuzaga kelgan, chunki stafilokokklarning saprofit va shartli-patogen turlari odam normal mikroflorasi tarkibiga kiradi. Stafilokokk kasalliklaridan so‘ng kuchsiz immunitet hosil bo‘ladi. Laboratoriya tashhisi. Mikrobiologik tashhisda yiring, shilliq qavat ajralmasi balg‘am, siydik, qon, qusuq, me’daning chayindi suvi va najas, shuningdek, ovqat mahsulotlari tekshiriladi. Mikrobiologik tashhisda bakterioskopik, bakteriologik, biologik usullar qo‘llaniladi. Bu usullar yordamida ajratib olingan stafilokokklarning morfologik, kultural, biokimyoviy va virulentlik kabi asosiy xususiyatlari o‘rganiladi va turlari aniqlanadi. Bakterioskopik: buning uchun avval yiringdan surtma tayyorlanadi, Gram usulida bo‘yab, mikroskop ostia ko‘riladi. Uzum shingiliga o‘xshash joylashgan va grammusbat bo‘yalgan kokklar topilsa, demak stafilokokk borligi aniq bo‘ladi. Bakteriologik: stafilokokkning turi va patogenlik xususiyatlarini aniqlash uchun tekshirilayotgan yiringni Petri kosachasidagi tuxum sarig‘i va tuzli, sut-tuzli, qonli agar ekiladi. Agar bemorda sepsis gumon qilinsa, tashhisni aniqlash uchun bemordan 8-10 ml qon olib, qandli bulonga eqiladi. Ajratib olingan stafilokokklarning fagotiplari o‘rganiladi. Bunda standart faglardan foydalaniladi. Bemorlarni to‘g‘ri davolash uchun ajratib olingan stafilokokklar sof kulturalarining antibiotiklarga chidamliligi tekshiriladi. Hozirgi vaqtda diagnostikada juda sezgir hisoblangan immunoferment (IFU) va PZR usullari tibbiyotda keng qo‘llanila boshlandi.
 
 
 
 
Davolash.  Stafilokokk kasalliklarini davolashda, asosan, ularga ta’sirchan 
antibiotiklar keng qo‘llaniladi. Shu bilan birga organizm zaharlanishini kamaytirish 
hamda organizmning immunobiologik himoya kuchini oshirishga ahamiyat berish 
lozim. Surunkali va og‘ir yiringli stafilokokk kasalliklarini davolashda maxsus 
biologik preparatlardan: ko‘p valentli stafilokokk vaksinasi, autovaksina, 
stafilokokk, anatoksiniga qarshi zardob, stafilokokka qarshi immunoglobulin, 
stafilokokk bakteriofagi qo‘llaniladi.  
Kasallikni oldini olish.  Kasallikni oldini olish uchun  umumiy choralar: ish 
va uy sharoitida sog‘lom muhit yaratish, vitamin tanqisligi va turli jarohatlarning 
oldini olish, kasalxona ichi shtammlarini yo‘qotish, shuningdek, konserva zavodlari, 
konditer fabrikalarida sanitariya-gigiena qoidalariga hamda shaxsiy gigienaga rioya 
qilish kabilar kiradi. Maxsus profilaktikada stafilakokk anatoksini qo‘llaniladi, lekin 
immunitet faqat birinchi fag bilan lizisga uchrovchi stafilakokklarga qarshi paydo 
bo‘ladi. Shuning uchun stafilakokklarga qarshi to‘la qimmatli vaksina olish hozirgi 
zamon tibbiyotining dolzarb muammolaridan biri hisoblanadi. 
 
 
 
 
 
 
Davolash. Stafilokokk kasalliklarini davolashda, asosan, ularga ta’sirchan antibiotiklar keng qo‘llaniladi. Shu bilan birga organizm zaharlanishini kamaytirish hamda organizmning immunobiologik himoya kuchini oshirishga ahamiyat berish lozim. Surunkali va og‘ir yiringli stafilokokk kasalliklarini davolashda maxsus biologik preparatlardan: ko‘p valentli stafilokokk vaksinasi, autovaksina, stafilokokk, anatoksiniga qarshi zardob, stafilokokka qarshi immunoglobulin, stafilokokk bakteriofagi qo‘llaniladi. Kasallikni oldini olish. Kasallikni oldini olish uchun umumiy choralar: ish va uy sharoitida sog‘lom muhit yaratish, vitamin tanqisligi va turli jarohatlarning oldini olish, kasalxona ichi shtammlarini yo‘qotish, shuningdek, konserva zavodlari, konditer fabrikalarida sanitariya-gigiena qoidalariga hamda shaxsiy gigienaga rioya qilish kabilar kiradi. Maxsus profilaktikada stafilakokk anatoksini qo‘llaniladi, lekin immunitet faqat birinchi fag bilan lizisga uchrovchi stafilakokklarga qarshi paydo bo‘ladi. Shuning uchun stafilakokklarga qarshi to‘la qimmatli vaksina olish hozirgi zamon tibbiyotining dolzarb muammolaridan biri hisoblanadi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ma’ruza 10.  
Mavzu:Yiringli yallig‘lanish jarayonlarini keltirib chikaruvchi mikroorganizi
mlar.Staflokok,Stertokokklar. Jarohat infeksiyalari. qoqshol, gazli gangerena. 
Ma’ruza vaqti – 80 min. 
Ish 
bosqichlari 
va vaqti 
             Ta’lim beruvchi 
Ta’lim oluvchilar 
Tayyorgarlik 
bosqichi 
 
  (2daqiqa) 
 
1.Mavzu bo’yicha o’quv mazmunini 
tayyorlash. 
2.Kirish ma’ruzasi uchun taqdimot 
slaydlarini tayyorlash. 
3.Fanni o’rganishda foydalaniladigan 
adabiyotlar ro’yxatini ishlab chiqish. 
 
1.Mavzuga    
kirish 
  (8daqiqa) 
 
1.Mavzu maqsadi va vazifasi bilan 
tanishtiradi. 
2.Mavzu bo’yicha savollar beradi. 
Tinglaydilar 
Talabalar 
berilgan 
savollarga 
javob 
beradilar 
2-asosiy 
bosqich 
  (60daqiqa) 
1.Mavzuni tushuntirib beradi, slaydlar 
namoyish qiladi. 
2.Ko’rgazmali 
plakatlardan 
foydalaniladi. 
Tinglaydilar 
 
Tinglaydilar 
Yakuniy 
bosqich 
1.Yakunlovchi xulosa qiladi 
2.Mustaqil ish beradi. 
Tinglaydi 
Yozib oladi 
Ma’ruza 10. Mavzu:Yiringli yallig‘lanish jarayonlarini keltirib chikaruvchi mikroorganizi mlar.Staflokok,Stertokokklar. Jarohat infeksiyalari. qoqshol, gazli gangerena. Ma’ruza vaqti – 80 min. Ish bosqichlari va vaqti Ta’lim beruvchi Ta’lim oluvchilar Tayyorgarlik bosqichi (2daqiqa) 1.Mavzu bo’yicha o’quv mazmunini tayyorlash. 2.Kirish ma’ruzasi uchun taqdimot slaydlarini tayyorlash. 3.Fanni o’rganishda foydalaniladigan adabiyotlar ro’yxatini ishlab chiqish. 1.Mavzuga kirish (8daqiqa) 1.Mavzu maqsadi va vazifasi bilan tanishtiradi. 2.Mavzu bo’yicha savollar beradi. Tinglaydilar Talabalar berilgan savollarga javob beradilar 2-asosiy bosqich (60daqiqa) 1.Mavzuni tushuntirib beradi, slaydlar namoyish qiladi. 2.Ko’rgazmali plakatlardan foydalaniladi. Tinglaydilar Tinglaydilar Yakuniy bosqich 1.Yakunlovchi xulosa qiladi 2.Mustaqil ish beradi. Tinglaydi Yozib oladi
 
 
  (10daqiqa) 
3.Uyga vazifa beradi 
Yozib oladi 
 
 
Ma’ruza rejasi: 
І.  Patogen kokklar 
1. Stafilakokklar umumiy tavsifi va tasnifi. 
- tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi 
- kultural xossalari va o‘stirilishi 
- antigen xususiyati 
- zahar hosil qilishi 
- chidamliligi 
- odam va hayvonlar uchun patogenligi 
- laboratoriya diognostikasi, davolash va oldini olish 
2. Streptakokklar umumiy tavsifi va tasnifi. 
- tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi 
- kultural xossalari va o‘stirilishi 
- antigen xususiyati 
- zahar hosil qilishi 
- chidamliligi 
- odam va hayvonlar uchun patogenligi 
- laboratoriya diagnostikasi, davolash va oldini olish 
3. Ko‘k yiring tayoqchasi umumiy tavsifi va tasnifi. 
- tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi 
- kultural xossalari va o‘stirilishi 
- antigen xususiyati 
- zahar hosil qilishi 
- chidamliligi 
- odam va hayvonlar uchun patogenligi 
- laboratoriya diagnostikasi, davolash va oldini olish 
II.Anaerob jarohat yuqumli kasallik qo‘zg‘atuvchilari: 
(10daqiqa) 3.Uyga vazifa beradi Yozib oladi Ma’ruza rejasi: І. Patogen kokklar 1. Stafilakokklar umumiy tavsifi va tasnifi. - tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi - kultural xossalari va o‘stirilishi - antigen xususiyati - zahar hosil qilishi - chidamliligi - odam va hayvonlar uchun patogenligi - laboratoriya diognostikasi, davolash va oldini olish 2. Streptakokklar umumiy tavsifi va tasnifi. - tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi - kultural xossalari va o‘stirilishi - antigen xususiyati - zahar hosil qilishi - chidamliligi - odam va hayvonlar uchun patogenligi - laboratoriya diagnostikasi, davolash va oldini olish 3. Ko‘k yiring tayoqchasi umumiy tavsifi va tasnifi. - tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi - kultural xossalari va o‘stirilishi - antigen xususiyati - zahar hosil qilishi - chidamliligi - odam va hayvonlar uchun patogenligi - laboratoriya diagnostikasi, davolash va oldini olish II.Anaerob jarohat yuqumli kasallik qo‘zg‘atuvchilari:
 
 
 1. Qoqshol qo‘zg‘atuvchisi umumiy tavsifi va tasnifi. 
- tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi 
- kultural xossalari va o‘stirilishi 
- antigen xususiyati 
- zahar hosil qilishi 
- chidamliligi 
- odam va hayvonlar uchun patogenligi 
- laboratoriya diognostikasi, davolash oldini olish 
2. Gazli gangrena qo‘zg‘atuvchilari umumiy tavsifi va tasnifi. 
- tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi 
- kultural xossalari va o‘stirilishi 
- antigen xususiyati 
- zahar hosil qilishi 
- chidamliligi 
- odam va hayvonlar uchun patogenligi 
- laboratoriya diognostikasi, davolash oldini olish 
 
PATOGEN KOKKLAR 
Tabiatda kokklar keng tarqalgan, ammo ularning faqat ma’lum bir qismigina 
odam uchun patogen hisoblanadi , qolganlari saprofitlardir. 
Patogen kokklarga stafilokokk, streptokokk, pnevmokokk, gonokokk va 
meningokokklar kiradi. Ular ma’lum bir xususiyatlari bilan bir-biriga o‘xshash, 
ya’ni yiringli yallig‘lanish jarayonlarini yuzaga keltiradi. Shuning uchun ularni  
p i o g e n  (yiring hosil qiluvchi) kokklar ham deyiladi. Stafilokokklar  
doimo yiringli yallig‘lanishlarni keltirib chiharsa, streptokokklar saramas, o‘tkir 
revmatizm, skarlatina va angina kabi kasalliklarni chaqiradi. Patogen kokklar tashqi 
muhitga chidamliligi bilan ham bir-biridan farq qiladi, jumladan stafilokokklar juda 
ham chidamli, meningokokk va gonokokklar esa chidamsiz. Shuning uchun ular 
inson organizmidan tashqari da tezda nobud bo‘ladi. 
1. Qoqshol qo‘zg‘atuvchisi umumiy tavsifi va tasnifi. - tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi - kultural xossalari va o‘stirilishi - antigen xususiyati - zahar hosil qilishi - chidamliligi - odam va hayvonlar uchun patogenligi - laboratoriya diognostikasi, davolash oldini olish 2. Gazli gangrena qo‘zg‘atuvchilari umumiy tavsifi va tasnifi. - tuzilishi, tinktorial xususiyati va kimyoviy tarkibi - kultural xossalari va o‘stirilishi - antigen xususiyati - zahar hosil qilishi - chidamliligi - odam va hayvonlar uchun patogenligi - laboratoriya diognostikasi, davolash oldini olish PATOGEN KOKKLAR Tabiatda kokklar keng tarqalgan, ammo ularning faqat ma’lum bir qismigina odam uchun patogen hisoblanadi , qolganlari saprofitlardir. Patogen kokklarga stafilokokk, streptokokk, pnevmokokk, gonokokk va meningokokklar kiradi. Ular ma’lum bir xususiyatlari bilan bir-biriga o‘xshash, ya’ni yiringli yallig‘lanish jarayonlarini yuzaga keltiradi. Shuning uchun ularni p i o g e n (yiring hosil qiluvchi) kokklar ham deyiladi. Stafilokokklar doimo yiringli yallig‘lanishlarni keltirib chiharsa, streptokokklar saramas, o‘tkir revmatizm, skarlatina va angina kabi kasalliklarni chaqiradi. Patogen kokklar tashqi muhitga chidamliligi bilan ham bir-biridan farq qiladi, jumladan stafilokokklar juda ham chidamli, meningokokk va gonokokklar esa chidamsiz. Shuning uchun ular inson organizmidan tashqari da tezda nobud bo‘ladi.
 
 
Berjining (1994 y) bakteriyalar tasnifiga binoan Eubacterialis sistemasiga 
quyidagi  oilalar biriktirilgan: 
 Micrococcaceae, Streptococcaceae, Neisseriaceae, Peptococcaceae. 
Hujayra devorining tuzilishi va kimyoviy tarkibiga ko‘ra kokklar grammusbat va 
grammanfiy bo‘ladi.  
Grammusbat kokklarga  quyidagi oilalar kiradi:  Micrococcaceae, Streptococcaceae, 
ular hujayra devorining 90%i peptidoglikan moddasidan iborat. 
Stafilokokklar 
Micrococcaceae, oilasiga odam uchun patogen bo‘lgan  quyidagi urug‘lar 
kiradi -  Staphylococcus, Micrococcus va Stomatococus.Ular bir birlaridan 
biokimyoviy xususiyatlari bo‘yicha farqlanadi. 
Klassifikatsiyasi  Staphylococcus, urug‘iga hozirgi kunda 20 ortiq turlar kiradi 
va ikki guruhga bo‘linadi 
Stafilokokklar eng ko‘p tarqalgan mikroorganizmlardan hisoblanib, odam va 
hayvonlarda kasallik keltirib chiqaradi. Staphylococcus urug‘iga mansub kokklarni 
birinchi bo‘lib R.Kox (1878 y.)  va L.Paster (1880 y.) aniqlagan. F.Rozenbax (1884 
y)  esa bemorlarning yiringli yallig‘lanish o‘chog‘laridan topib, uning asosiy 
biokimyoviy xususiyatlarini o‘rgangan.  
Morfologiyasi. Stafilokokklar yumaloq bo‘lib, diametri 0,8–1,0x0,5–1,5 mkm. 
Surtma tayyorlab mikroskopda ko‘rilganganda ular uzum shingiliga o‘xshab 
ko‘rinadi Stafilokokk xivchinsiz, harakatsiz, kapsula va spora hosil qilmaydi, Gram 
usulida musbat bo‘yaladi. Asosan patogen turlari noziq kapsulaga ega.  
O’sishi.  Stafilokokklar nafas olishiga ko‘ra fakultativ anaerob, ular oziq 
muhitlarga talabchan emas. ph 7,2–7,4 va 37ºS harorat ularning o‘sishi uchun qulay 
sharoit, lekin 10ºS dan 45ºS gacha bo‘lgan haroratda ham o‘sishi mumkin. Bo`londa 
(GPB) bir xil quyqa hosil qilib ko‘payadi. Stafilokokklar GPA dumaloq, chetlari 
tekis, diametri 1–4 mm bo‘lgan yaltiroq S-shakldagi koloniyalar hosil qiladi .  
Uy sharoitida yetarli yorug‘lik va havo bo‘lgan xonada stafilokokklar oq, ba’zan 
tilla rang yoki limonga o‘xshash sariq lipoxromlardan iborat bo‘lgan pigmentlar 
hosil qiladi. Ular sutli va kartoshkali agarda 20–25ºS da tez hosil bo‘ladi. 
Berjining (1994 y) bakteriyalar tasnifiga binoan Eubacterialis sistemasiga quyidagi oilalar biriktirilgan: Micrococcaceae, Streptococcaceae, Neisseriaceae, Peptococcaceae. Hujayra devorining tuzilishi va kimyoviy tarkibiga ko‘ra kokklar grammusbat va grammanfiy bo‘ladi. Grammusbat kokklarga quyidagi oilalar kiradi: Micrococcaceae, Streptococcaceae, ular hujayra devorining 90%i peptidoglikan moddasidan iborat. Stafilokokklar Micrococcaceae, oilasiga odam uchun patogen bo‘lgan quyidagi urug‘lar kiradi - Staphylococcus, Micrococcus va Stomatococus.Ular bir birlaridan biokimyoviy xususiyatlari bo‘yicha farqlanadi. Klassifikatsiyasi Staphylococcus, urug‘iga hozirgi kunda 20 ortiq turlar kiradi va ikki guruhga bo‘linadi Stafilokokklar eng ko‘p tarqalgan mikroorganizmlardan hisoblanib, odam va hayvonlarda kasallik keltirib chiqaradi. Staphylococcus urug‘iga mansub kokklarni birinchi bo‘lib R.Kox (1878 y.) va L.Paster (1880 y.) aniqlagan. F.Rozenbax (1884 y) esa bemorlarning yiringli yallig‘lanish o‘chog‘laridan topib, uning asosiy biokimyoviy xususiyatlarini o‘rgangan. Morfologiyasi. Stafilokokklar yumaloq bo‘lib, diametri 0,8–1,0x0,5–1,5 mkm. Surtma tayyorlab mikroskopda ko‘rilganganda ular uzum shingiliga o‘xshab ko‘rinadi Stafilokokk xivchinsiz, harakatsiz, kapsula va spora hosil qilmaydi, Gram usulida musbat bo‘yaladi. Asosan patogen turlari noziq kapsulaga ega. O’sishi. Stafilokokklar nafas olishiga ko‘ra fakultativ anaerob, ular oziq muhitlarga talabchan emas. ph 7,2–7,4 va 37ºS harorat ularning o‘sishi uchun qulay sharoit, lekin 10ºS dan 45ºS gacha bo‘lgan haroratda ham o‘sishi mumkin. Bo`londa (GPB) bir xil quyqa hosil qilib ko‘payadi. Stafilokokklar GPA dumaloq, chetlari tekis, diametri 1–4 mm bo‘lgan yaltiroq S-shakldagi koloniyalar hosil qiladi . Uy sharoitida yetarli yorug‘lik va havo bo‘lgan xonada stafilokokklar oq, ba’zan tilla rang yoki limonga o‘xshash sariq lipoxromlardan iborat bo‘lgan pigmentlar hosil qiladi. Ular sutli va kartoshkali agarda 20–25ºS da tez hosil bo‘ladi.
 
 
Koloniyalar rangi ular tarkibidagi pigmentlarga bog‘liq. Stafilokokklar asosan, S-, 
ba’zan R-, G- va L- shaklidagi koloniyalarni ham hosil qilishi mumkin. Patogen 
stafilokokklar qonli agarda eritrotsitlarni gemoliz qilish xususiyatiga ega. 
 Biokimyoviy xususiyati. Stafilokokklarning fermentativ xususiyati yaxshi 
rivojlangan bo‘lib, oqsil va qandlarni parchalaydigan fermentlar ajratadi. Laktoza, 
glyukoza, mannit, maltoza, saharoza va glitserinni kislotagacha parchalaydi, lekin 
gaz hosil qilmaydi. Patogen turlari bir qator patogenlik va himoya fermentlarini 
ishlab chiqaradi: katalaza -laktamaza, gialuronidaza, plazmakoagulaza, proteinaza, 
fosfataza, DNKaza, lipaza va leysitinaza va h k. 
Toksin hosil qilishi. Patogen stafilokokklar bir necha xil ekzotoksin hosil qiladi. 
Tillarang stafilokokklar leykotsidin, alfa, beta, gamma gemolizinlar (odam va ba’zi 
hayvonlar eritrotsitlarini lizisga uchratadi), A-F enterotoksinlar, A va V 
eksfoliatinlar (teriga ta’sir ko‘rsatadi) ishlab chiqaradi. Ayrim stafilokokklarda 
enterotoksin borligi aniqlangan. Bu toksin oziq-ovqat bilan me’da-ichak sistemasiga 
tushsa, kishilarda ovqatdan zaharlanishga sabab bo‘ladi. 
Stafilokokklar eksfoliativ toksin ajratadi, bu omil bolalar terisida impetigo, 
skarlatina toshmasiga o‘xshash toshmalar va chaqaloqlarda ichi suyuqlik bilan to‘la 
pufakchali-po‘rsildoq yaralar paydo qiladi.  
Antigen tuzilishi. Stafilokokklarning hujayra devori va kapsulasiga kiradigan 
quyidagi moddalar: peptidolikan, teyxoyeva kislotasi, A-oqsil, polisaharid va 
boshqalar antigenlik xususiyatiga ega. 
 Chidamliligi.  Stafilokokklar boshqa patogen kokklarga nisbatan fizik va 
kimyoviy omillardan quritish, muzlatishga va quyosh nuri ta’siriga chidamlidir. 
Stafilokokklar quritilgan yiringda 200 kun, changda 50–100 kun, tirik saqlanishi 
mumkin. Ular 70ºS gacha qizdirilganda bir soatda, 80ºS da esa 10-60 daqiqadan 
so‘ng, qaynatilganda bir necha soniyada o‘ladi. Dezinfeksiyalovchi omillardan 5% 
fenol eritmasi ta’sirida 15–30 daqiqada, 1% formalin ta’sirida esa 2–5 daqiqada 
haloqbo‘ladi. Stafilokokklar tashqi muhitda, odam va hayvonlar organizmida ko‘p 
uchraydi 
Koloniyalar rangi ular tarkibidagi pigmentlarga bog‘liq. Stafilokokklar asosan, S-, ba’zan R-, G- va L- shaklidagi koloniyalarni ham hosil qilishi mumkin. Patogen stafilokokklar qonli agarda eritrotsitlarni gemoliz qilish xususiyatiga ega. Biokimyoviy xususiyati. Stafilokokklarning fermentativ xususiyati yaxshi rivojlangan bo‘lib, oqsil va qandlarni parchalaydigan fermentlar ajratadi. Laktoza, glyukoza, mannit, maltoza, saharoza va glitserinni kislotagacha parchalaydi, lekin gaz hosil qilmaydi. Patogen turlari bir qator patogenlik va himoya fermentlarini ishlab chiqaradi: katalaza -laktamaza, gialuronidaza, plazmakoagulaza, proteinaza, fosfataza, DNKaza, lipaza va leysitinaza va h k. Toksin hosil qilishi. Patogen stafilokokklar bir necha xil ekzotoksin hosil qiladi. Tillarang stafilokokklar leykotsidin, alfa, beta, gamma gemolizinlar (odam va ba’zi hayvonlar eritrotsitlarini lizisga uchratadi), A-F enterotoksinlar, A va V eksfoliatinlar (teriga ta’sir ko‘rsatadi) ishlab chiqaradi. Ayrim stafilokokklarda enterotoksin borligi aniqlangan. Bu toksin oziq-ovqat bilan me’da-ichak sistemasiga tushsa, kishilarda ovqatdan zaharlanishga sabab bo‘ladi. Stafilokokklar eksfoliativ toksin ajratadi, bu omil bolalar terisida impetigo, skarlatina toshmasiga o‘xshash toshmalar va chaqaloqlarda ichi suyuqlik bilan to‘la pufakchali-po‘rsildoq yaralar paydo qiladi. Antigen tuzilishi. Stafilokokklarning hujayra devori va kapsulasiga kiradigan quyidagi moddalar: peptidolikan, teyxoyeva kislotasi, A-oqsil, polisaharid va boshqalar antigenlik xususiyatiga ega. Chidamliligi. Stafilokokklar boshqa patogen kokklarga nisbatan fizik va kimyoviy omillardan quritish, muzlatishga va quyosh nuri ta’siriga chidamlidir. Stafilokokklar quritilgan yiringda 200 kun, changda 50–100 kun, tirik saqlanishi mumkin. Ular 70ºS gacha qizdirilganda bir soatda, 80ºS da esa 10-60 daqiqadan so‘ng, qaynatilganda bir necha soniyada o‘ladi. Dezinfeksiyalovchi omillardan 5% fenol eritmasi ta’sirida 15–30 daqiqada, 1% formalin ta’sirida esa 2–5 daqiqada haloqbo‘ladi. Stafilokokklar tashqi muhitda, odam va hayvonlar organizmida ko‘p uchraydi
 
 
Hayvonlarga nisbatan patogenligi. Patogen stafilokokklar qo‘y-echki va 
qoramollar, ot va cho‘chqalar hamda tajriba hayvonlari – quyon, oq sichqon, dengiz 
cho‘chqasida kasallik keltirib chiqaradi.  
Odamlarda kasallikning patogenezi.  Stafilokokklar odam organizmiga teri, havo-
tomchi, chang, alimentar yo‘llar orqali yuqadi. Kasallik manbai bakteriya tashib 
yuruvchi sog‘lom kishilar, bemor va kasal hayvonlar hisoblanadi. hozir 
stafilokokklar qo‘zg‘atadigan 120 dan ortiq kasallik aniqlangan.. Bularga teri, teri 
osti yog`‘ qavati, limfa tugunlaridagi (furunqo`l, karbunqo`l, limfaadenit, flegmona, 
piodermiyalar), 
nafas 
a’zolaridagi 
(bronxit, 
zotiljam, 
plevrit), 
yiringli 
yallig‘lanishlarni misol qilib keltirish mumkin. Stafilokokklar quloq, xalqum, burun 
va yondosh bo‘shliqlari (otit, angina, gaymorit, tonzillit, frontit), ko‘z a’zolarini 
(qon’yunktivit, muguz parda yarasi), markaziy nerv tizimi (meningit, miya abssessi), 
yurak-qon tomir tizimi (endokardit, miokardit), me’da-ichak trakti (enterokolit, 
oziq-ovqatdan zaharlanish), o‘t pufagi (xoletsistit), harakat-tayanch tizimini 
(osteomiyelit, artrit) ham shikastlaydi.  
Stafilokokklar bolalarda, ayniqsa chaqaloqlarda xilma-xil kasal-liklarni keltirib 
chiqaradi, ayrim hollarda bu o‘limga olib keladi. Stafilokokklar ikkilamchi 
infeksiyaning rivojlanishiga sababchi bo‘lishi ham mumkin. 
Bakteriyalarga qarshi kimyoviy dorilar, ayniqsa antibiotiklardan keng va 
noto‘g‘ri foydalanish, stafilokokk shtammlari orasida dorilarga chidamli tiplari 
paydo bo‘lishiga olib kelmoqda. Bu esa o‘z navbatida kasalliklarning og‘ir kechishi 
va keng tarqalishiga sabab bo‘ladi. Butun dunyoda stafilokokklarning kasalxona ichi 
infeksiyasi sifatida tug‘ruqxonalar, jarrohlik bo‘limlari va bolalar kasalxonalarida 
yuqishi, tibbiyot xodimlari va aholi orasida bakteriya tashib yuruvchilar sonining 
ortishi kuzatilmoqda. 
Immuniteti.  Odam organizmi stafilokokka nisbatan birmuncha chidamli, bu 
fagotsitoz va tabiiy himoya omillari, maxsus antitelolar (antitoksin, pretsipitin, 
opsonin va agglyutinin) borligi hisobiga yuzaga kelgan, chunki stafilokokklarning 
saprofit va shartli-patogen turlari odam normal mikroflorasi tarkibiga kiradi. 
Stafilokokk kasalliklaridan so‘ng kuchsiz immunitet hosil bo‘ladi. 
Hayvonlarga nisbatan patogenligi. Patogen stafilokokklar qo‘y-echki va qoramollar, ot va cho‘chqalar hamda tajriba hayvonlari – quyon, oq sichqon, dengiz cho‘chqasida kasallik keltirib chiqaradi. Odamlarda kasallikning patogenezi. Stafilokokklar odam organizmiga teri, havo- tomchi, chang, alimentar yo‘llar orqali yuqadi. Kasallik manbai bakteriya tashib yuruvchi sog‘lom kishilar, bemor va kasal hayvonlar hisoblanadi. hozir stafilokokklar qo‘zg‘atadigan 120 dan ortiq kasallik aniqlangan.. Bularga teri, teri osti yog`‘ qavati, limfa tugunlaridagi (furunqo`l, karbunqo`l, limfaadenit, flegmona, piodermiyalar), nafas a’zolaridagi (bronxit, zotiljam, plevrit), yiringli yallig‘lanishlarni misol qilib keltirish mumkin. Stafilokokklar quloq, xalqum, burun va yondosh bo‘shliqlari (otit, angina, gaymorit, tonzillit, frontit), ko‘z a’zolarini (qon’yunktivit, muguz parda yarasi), markaziy nerv tizimi (meningit, miya abssessi), yurak-qon tomir tizimi (endokardit, miokardit), me’da-ichak trakti (enterokolit, oziq-ovqatdan zaharlanish), o‘t pufagi (xoletsistit), harakat-tayanch tizimini (osteomiyelit, artrit) ham shikastlaydi. Stafilokokklar bolalarda, ayniqsa chaqaloqlarda xilma-xil kasal-liklarni keltirib chiqaradi, ayrim hollarda bu o‘limga olib keladi. Stafilokokklar ikkilamchi infeksiyaning rivojlanishiga sababchi bo‘lishi ham mumkin. Bakteriyalarga qarshi kimyoviy dorilar, ayniqsa antibiotiklardan keng va noto‘g‘ri foydalanish, stafilokokk shtammlari orasida dorilarga chidamli tiplari paydo bo‘lishiga olib kelmoqda. Bu esa o‘z navbatida kasalliklarning og‘ir kechishi va keng tarqalishiga sabab bo‘ladi. Butun dunyoda stafilokokklarning kasalxona ichi infeksiyasi sifatida tug‘ruqxonalar, jarrohlik bo‘limlari va bolalar kasalxonalarida yuqishi, tibbiyot xodimlari va aholi orasida bakteriya tashib yuruvchilar sonining ortishi kuzatilmoqda. Immuniteti. Odam organizmi stafilokokka nisbatan birmuncha chidamli, bu fagotsitoz va tabiiy himoya omillari, maxsus antitelolar (antitoksin, pretsipitin, opsonin va agglyutinin) borligi hisobiga yuzaga kelgan, chunki stafilokokklarning saprofit va shartli-patogen turlari odam normal mikroflorasi tarkibiga kiradi. Stafilokokk kasalliklaridan so‘ng kuchsiz immunitet hosil bo‘ladi.
 
 
 Laboratoriya tashhisi. Mikrobiologik tashhisda yiring, shilliq qavat ajralmasi 
balg‘am, siydik, qon, qusuq, me’daning chayindi suvi va najas, Shuningdek, ovqat 
mahsulotlari tekshiriladi. 
Mikrobiologik tashhis: 
 Bakterioskopik 
 Bakteriologik 
 Biologik  
Bu usullar yordamida ajratib olingan stafilokokklarning morfologik, kultural, 
biokimyoviy va virulentlik kabi asosiy xususiyatlari o‘rganiladi va turlari 
aniqlanadi. 
Bakterioskopik: buning uchun avval yiringdan surtma tayyorlanadi, Gram usulida 
bo‘yab, mikroskop ostid ko‘riladi.Uzum shingiliga o‘xshash joylashgan va 
grammusbat bo‘yalgan kokklar topilsa, demak stafilokokk borligi aniq bo‘ladi.   
Bakteriologik: stafilokokkning turi va patogenlik xususiyatlarini aniqlash uchun 
tekshirilayotgan yiringni Petri kosachasidagi tuxum sarig‘i va tuzli, sut-tuzli, qonli 
agar eqiladi. Agar bemorda sepsis gumon qilinsa, tashhisni aniqlash uchun 
bemordan 8-10 ml qon olib, qandli bo`longa eqiladi.Ajratib olingan 
stafilokokklarning fagotiplari o‘rganiladi. Bunda standart faglardan foydalaniladi.  
Bemorlarni to‘g‘ri davolash uchun ajratib olingan stafilokokklar sof 
kulturalarining antibiotiklarga chidamliligi tekshiriladi.  
Hozirgi vaqtda diognostikada juda sezgir hisoblangan immunoferment (IFU) va 
PZR usullari tibbiyotda keng qo‘llanila boshlandi. 
Davolash.  Stafilokokk kasalliklarini davolashda, asosan, ularga ta’sirchan 
antibiotiklar keng qo‘llaniladi. Shu bilan birga organizm zaharlanishini kamaytirish 
hamda organizmning immunobiologik himoya qo`chini oshirishga ahamiyat berish 
lozim. Surunkali va og‘ir yiringli stafilokokk kasalliklarini davolashda maxsus 
biologik preparatlardan: ko‘p valentli stafilokokk vaksinasi, autovaksina, 
stafilokokk, anatoksiniga qarshi zardob, stafilokokka qarshi immunoglobulin, 
stafilokokk bakteriofagi qo‘llaniladi.  
Laboratoriya tashhisi. Mikrobiologik tashhisda yiring, shilliq qavat ajralmasi balg‘am, siydik, qon, qusuq, me’daning chayindi suvi va najas, Shuningdek, ovqat mahsulotlari tekshiriladi. Mikrobiologik tashhis: Bakterioskopik Bakteriologik Biologik Bu usullar yordamida ajratib olingan stafilokokklarning morfologik, kultural, biokimyoviy va virulentlik kabi asosiy xususiyatlari o‘rganiladi va turlari aniqlanadi. Bakterioskopik: buning uchun avval yiringdan surtma tayyorlanadi, Gram usulida bo‘yab, mikroskop ostid ko‘riladi.Uzum shingiliga o‘xshash joylashgan va grammusbat bo‘yalgan kokklar topilsa, demak stafilokokk borligi aniq bo‘ladi. Bakteriologik: stafilokokkning turi va patogenlik xususiyatlarini aniqlash uchun tekshirilayotgan yiringni Petri kosachasidagi tuxum sarig‘i va tuzli, sut-tuzli, qonli agar eqiladi. Agar bemorda sepsis gumon qilinsa, tashhisni aniqlash uchun bemordan 8-10 ml qon olib, qandli bo`longa eqiladi.Ajratib olingan stafilokokklarning fagotiplari o‘rganiladi. Bunda standart faglardan foydalaniladi. Bemorlarni to‘g‘ri davolash uchun ajratib olingan stafilokokklar sof kulturalarining antibiotiklarga chidamliligi tekshiriladi. Hozirgi vaqtda diognostikada juda sezgir hisoblangan immunoferment (IFU) va PZR usullari tibbiyotda keng qo‘llanila boshlandi. Davolash. Stafilokokk kasalliklarini davolashda, asosan, ularga ta’sirchan antibiotiklar keng qo‘llaniladi. Shu bilan birga organizm zaharlanishini kamaytirish hamda organizmning immunobiologik himoya qo`chini oshirishga ahamiyat berish lozim. Surunkali va og‘ir yiringli stafilokokk kasalliklarini davolashda maxsus biologik preparatlardan: ko‘p valentli stafilokokk vaksinasi, autovaksina, stafilokokk, anatoksiniga qarshi zardob, stafilokokka qarshi immunoglobulin, stafilokokk bakteriofagi qo‘llaniladi.
 
 
Kasallikning oldini olish.  Kasallikning oldini olish uchun  umumiy choralar: ish 
va uy sharoitida sog‘lom muhit yaratish, vitamin tanqisligi va turli jarohatlarning 
oldini olish, kasalxona ichi shtammlarini yo‘qotish, Shuningdek, qonserva 
zavodlari, qonditer fabrikalarida sanitariya-gigiyena qoidalariga hamda shaxsiy 
gigiyenaga rioya qilish kabilar kiradi. MAhsus oldini olishda stafilakokk anatoksini 
qo‘llaniladi, lekin immunitet faqat birinchi fag bilan lizisga uchravchi 
stafilakokklarga qarshi paydo bo‘ladi. Shuning uchun stafilakokklarga qarshi to‘la 
qimmatli vaksina olish hozirgi zamon tibbiyyotini dolzarb muommalaridan biri 
hisoblanadi . 
 
Streptokokklar 
Streptococcaceae oilasiga 7 urug‘ kiritilgan bo‘lib, ulardan Streptococcus, 
Enterococcus, Aerococcus, Leuconostoc, Pediococcus va Lactococcus lar odam 
uchun patogen hisoblanadi. Birinchi bo‘lib T.Bilrot (1874 y.) saramas kasalligiga 
chalingan bemophing yallig‘langan terisi sohasidan streptokokklarni topishga 
muvaffaq bo‘lgan. Keyinchalik L.Paster (1879 y.) septik kasallik-larda aniqladi. 
Rozenbax (1884 y.) sun’iy oziq muhitlarda streptokokklarning sof kulturasini ajratib 
olishga muvaffqq bo‘ldi. Klassifikatsiyasi: streptokokklarning tasnifini tuzishda 
serologik usullardan foydalanilgan. Bunda olimlardan F.Griffits agglyutinatsiya 
reaksiyasini, R.Lensfild esa pretsipitatsiya usulini qo‘llagan. 
Hozirgi vaqtda streptokokklarning hujayra devoridagi polisaharidning antigen 
tarkibiga ko‘ra 20 serologik guruhlari farqlanadi. Ular lotin alifbosidagi A dan V 
gacha bo‘lgan harflar bilan belgilanadi.. Patogen streptokokklarning ko‘pchiligi A 
serologik guruhga mansub. 
Streptokokklarning M-antigeni oqsil tabiatli bo‘lib, bakteriyalarning virulentligi 
va immunogenligini ta’minlaydi. T-antigen ham oqsil tabiatli,  O-, K- va L-
antigenlar birikmasidan Tashkil topgan bo‘lib, tip maxsusligini belgilaydi. S-modda 
polisaharid tabiatli bo‘lib, barcha gemolitik streptokokklar guruhi uchun umumiy, 
R-omil esa nukleoprotein moddaning bo‘lagi bo‘lib, hamma guruh streptokokklar 
uchun umumiy hisoblanadi. Tibbiyot mikrobiologiyasida streptokokklarning 
Kasallikning oldini olish. Kasallikning oldini olish uchun umumiy choralar: ish va uy sharoitida sog‘lom muhit yaratish, vitamin tanqisligi va turli jarohatlarning oldini olish, kasalxona ichi shtammlarini yo‘qotish, Shuningdek, qonserva zavodlari, qonditer fabrikalarida sanitariya-gigiyena qoidalariga hamda shaxsiy gigiyenaga rioya qilish kabilar kiradi. MAhsus oldini olishda stafilakokk anatoksini qo‘llaniladi, lekin immunitet faqat birinchi fag bilan lizisga uchravchi stafilakokklarga qarshi paydo bo‘ladi. Shuning uchun stafilakokklarga qarshi to‘la qimmatli vaksina olish hozirgi zamon tibbiyyotini dolzarb muommalaridan biri hisoblanadi . Streptokokklar Streptococcaceae oilasiga 7 urug‘ kiritilgan bo‘lib, ulardan Streptococcus, Enterococcus, Aerococcus, Leuconostoc, Pediococcus va Lactococcus lar odam uchun patogen hisoblanadi. Birinchi bo‘lib T.Bilrot (1874 y.) saramas kasalligiga chalingan bemophing yallig‘langan terisi sohasidan streptokokklarni topishga muvaffaq bo‘lgan. Keyinchalik L.Paster (1879 y.) septik kasallik-larda aniqladi. Rozenbax (1884 y.) sun’iy oziq muhitlarda streptokokklarning sof kulturasini ajratib olishga muvaffqq bo‘ldi. Klassifikatsiyasi: streptokokklarning tasnifini tuzishda serologik usullardan foydalanilgan. Bunda olimlardan F.Griffits agglyutinatsiya reaksiyasini, R.Lensfild esa pretsipitatsiya usulini qo‘llagan. Hozirgi vaqtda streptokokklarning hujayra devoridagi polisaharidning antigen tarkibiga ko‘ra 20 serologik guruhlari farqlanadi. Ular lotin alifbosidagi A dan V gacha bo‘lgan harflar bilan belgilanadi.. Patogen streptokokklarning ko‘pchiligi A serologik guruhga mansub. Streptokokklarning M-antigeni oqsil tabiatli bo‘lib, bakteriyalarning virulentligi va immunogenligini ta’minlaydi. T-antigen ham oqsil tabiatli, O-, K- va L- antigenlar birikmasidan Tashkil topgan bo‘lib, tip maxsusligini belgilaydi. S-modda polisaharid tabiatli bo‘lib, barcha gemolitik streptokokklar guruhi uchun umumiy, R-omil esa nukleoprotein moddaning bo‘lagi bo‘lib, hamma guruh streptokokklar uchun umumiy hisoblanadi. Tibbiyot mikrobiologiyasida streptokokklarning
 
 
quyidagi turlari muhim ahamiyatga ega: Str.ryog`enes, Str.pneumoniae - patogenlar, 
Str.mitis, Str.salivarius, Str.sanguis, Str.faecalis – shartli-patogenlar 
Morfologiyasi.(Streptakokk so‘zi yunoncha bo‘lib Streptos – zanjir va coccus – 
mag‘iz demakdir)  
 Streptokokklar yumaloq yoki bir oz cho‘zinchoq bo‘lib, diametri 0,5–1,0 mkm. 
Ular juft-juft bo‘lib yoki zanjirga o‘xshash joylashadi.Bo`londan tayyorlangan 
surtmalarida zanjiri juda uzun ko‘rinadi, ba’zida kalta-kalta zanjir ham hosil qilishi 
mumkin Streptokokklar harakatsiz, spora hosil qilmaydi, grammusbat bo‘yaladi. 
Patogen turlarining mikrokapsulasi mavjud  
O’sishi. Streptokokklar fakultativ anaerob, tsitoxrom va katalaza negativ 
ayrimlari esa anaeroblardir, ularning o‘sishi uchun qulay harorat 370S bo‘lib, 15–
450S da, ba’zan 470S da ham o‘sa oladi.  Oddiy oziq muhitlarda streptokokklar juda 
sekin o‘sadi, patogen turlari esa butunlay o‘smasligi ham mumkin. Shuning uchun 
ularni maxsus: qandli, qonli, zardobli agarlarda, ph 7,2–7,6 bo‘lgan oziq muhitlarda 
o‘stiriladi. Ular qattiq oziq muhitlarda juda mayda, diametri 0,5–1 mm bo‘lgan, xira 
qo`lrang yoki oqish yumaloq, donador, kamroq S-shakldagi koloniyalar hosil qiladi 
atrofida gemoglabinning metgemoglabinga aylanishi tufayli uncha keng bo‘lmagan 
yashil halqalar yuzaga keladi. Streptokokkning ayrim turlari (Str.anginosus, 
Str.bovis, Str.mitis, Str.mutans, Str.salivarius) gemoliz hosil qilmaydi, Shuning 
uchun ular “nogemolitik streptokokklar”  deyiladi. Streptokokk qandli bo`londa 
o‘ziga xos ko‘rinishda, ya’ni bo`lon, asosan, tiniq holda bo‘lib, mikroblar 
probirkaning 
devorida, 
tubida 
mayda 
donodor 
cho‘kma 
hosil 
qilib 
o‘sadi.Enterokokklar esa bo`lonni loyqatadi. 
Fermentativ xususiyati. Streptokokklar turli shtammlarining fermentativ faolligi 
har xil. Ularning ko‘pchiligi glyukoza, saharoza, maltoza, laktoza, salitsin, esqo`lin, 
tregalozalarni kislota hosil qilib parchalaydi. Patogen streptokokklar jelatinani 
suyultirmaydi, nitratlarni nitritlargacha qaytarmaydi, ammo sutni ivitadi, fibrinni 
eritadi. 
quyidagi turlari muhim ahamiyatga ega: Str.ryog`enes, Str.pneumoniae - patogenlar, Str.mitis, Str.salivarius, Str.sanguis, Str.faecalis – shartli-patogenlar Morfologiyasi.(Streptakokk so‘zi yunoncha bo‘lib Streptos – zanjir va coccus – mag‘iz demakdir) Streptokokklar yumaloq yoki bir oz cho‘zinchoq bo‘lib, diametri 0,5–1,0 mkm. Ular juft-juft bo‘lib yoki zanjirga o‘xshash joylashadi.Bo`londan tayyorlangan surtmalarida zanjiri juda uzun ko‘rinadi, ba’zida kalta-kalta zanjir ham hosil qilishi mumkin Streptokokklar harakatsiz, spora hosil qilmaydi, grammusbat bo‘yaladi. Patogen turlarining mikrokapsulasi mavjud O’sishi. Streptokokklar fakultativ anaerob, tsitoxrom va katalaza negativ ayrimlari esa anaeroblardir, ularning o‘sishi uchun qulay harorat 370S bo‘lib, 15– 450S da, ba’zan 470S da ham o‘sa oladi. Oddiy oziq muhitlarda streptokokklar juda sekin o‘sadi, patogen turlari esa butunlay o‘smasligi ham mumkin. Shuning uchun ularni maxsus: qandli, qonli, zardobli agarlarda, ph 7,2–7,6 bo‘lgan oziq muhitlarda o‘stiriladi. Ular qattiq oziq muhitlarda juda mayda, diametri 0,5–1 mm bo‘lgan, xira qo`lrang yoki oqish yumaloq, donador, kamroq S-shakldagi koloniyalar hosil qiladi atrofida gemoglabinning metgemoglabinga aylanishi tufayli uncha keng bo‘lmagan yashil halqalar yuzaga keladi. Streptokokkning ayrim turlari (Str.anginosus, Str.bovis, Str.mitis, Str.mutans, Str.salivarius) gemoliz hosil qilmaydi, Shuning uchun ular “nogemolitik streptokokklar” deyiladi. Streptokokk qandli bo`londa o‘ziga xos ko‘rinishda, ya’ni bo`lon, asosan, tiniq holda bo‘lib, mikroblar probirkaning devorida, tubida mayda donodor cho‘kma hosil qilib o‘sadi.Enterokokklar esa bo`lonni loyqatadi. Fermentativ xususiyati. Streptokokklar turli shtammlarining fermentativ faolligi har xil. Ularning ko‘pchiligi glyukoza, saharoza, maltoza, laktoza, salitsin, esqo`lin, tregalozalarni kislota hosil qilib parchalaydi. Patogen streptokokklar jelatinani suyultirmaydi, nitratlarni nitritlargacha qaytarmaydi, ammo sutni ivitadi, fibrinni eritadi.
 
 
Patogen 
streptokokklar 
virulentlikni 
ta’minlovchi 
gialuronidaza, 
dezoksiribonukleaza, ribonukleaza, neyraminidaza, proteinaza, streptokinaza, 
amilaza, lipaza, difosfopiridinnukleotidaza va boshqa fermentlarni ham hosil qiladi. 
Toksin hosil qilishi. Streptokokklar turlicha ta’sir etuvchi ekzotoksinlar hosil 
qiladi. 
1) gemolizinlar, ularni streptokokklar ishlab chiharganligi uchun “streptolizinlar” 
ham deyiladi (O- va S-streptolizin). Gemolizin eritrotsit, trombotsit, makrofaglarni 
parchalaydi; 
2) leykotsidin – polimorf yadroli leykotsitlarni parchalaydi, natijada 
organizmning fagotsitar himoya reaksiyasi  betaraflanadi; 
3) o‘ldiruvchi toksin – teri va boshqa to‘qimalarni, ayniqsa jigar hujayralarini 
chiritish, nekroz qilish xususiyatiga ega.  
4) eritrogen toksin – haroratga chidamli, qonida antitoksini bo‘lmagan kishilar 
terisida yallig‘lanish jarayonini keltirib chiqaradi, bundan tashqari , bolalarda 
skarlatina kasalligini qzg‘atadi, chunki uni, asosan, skarlatinaga sabab bo‘luvchi 
streptokokklar ajratadi. Odam organizmida eritrogen toksin sust giperta’sirchanlik 
reaksiyasini yuzaga keltiradi; 
5) tsitotoksinlar oqsil tabiatli moddalar bo‘lib, organizmning har xil hujayralarini 
shikastlaydi. 
Streptokokkning A guruhiga kiruvchi ayrim shtammlari kardiopatik va 
nefrotoksikn hosil qiladi, bular miokardit va glomerulonefrit kasalliklarini keltirib 
chiqaradi. 
Chidamliligi. Streptokokklar stafilokokklarga nisbatan tashqi muhitga chidamsiz, 
ammo past haroratda uzoq vaqt saqlanib qoladi. Streptokokklar qurigan yiring, 
balg‘am va boshqa oqsil moddalar bilan o‘ralgan holda bir necha oygacha o‘z 
faolligini yo‘qotmaydi. 700S haroratda 1 soatda, fenolning 3–5% li eritmasi tasirida 
esa 15 daqiqada o‘ladi. 
Kasallikning odamlardagi patogenezi.  Kasallik patogenezida streptokokklar 
ajratadigan ekzotoksinlar, agressiv fermentlar va mikrobning o‘zi ham muhim 
ahamiyatga ega. Streptokokklar qo‘zg‘atadigan kasalliklar juda xilma-xil bo‘lib, 
Patogen streptokokklar virulentlikni ta’minlovchi gialuronidaza, dezoksiribonukleaza, ribonukleaza, neyraminidaza, proteinaza, streptokinaza, amilaza, lipaza, difosfopiridinnukleotidaza va boshqa fermentlarni ham hosil qiladi. Toksin hosil qilishi. Streptokokklar turlicha ta’sir etuvchi ekzotoksinlar hosil qiladi. 1) gemolizinlar, ularni streptokokklar ishlab chiharganligi uchun “streptolizinlar” ham deyiladi (O- va S-streptolizin). Gemolizin eritrotsit, trombotsit, makrofaglarni parchalaydi; 2) leykotsidin – polimorf yadroli leykotsitlarni parchalaydi, natijada organizmning fagotsitar himoya reaksiyasi betaraflanadi; 3) o‘ldiruvchi toksin – teri va boshqa to‘qimalarni, ayniqsa jigar hujayralarini chiritish, nekroz qilish xususiyatiga ega. 4) eritrogen toksin – haroratga chidamli, qonida antitoksini bo‘lmagan kishilar terisida yallig‘lanish jarayonini keltirib chiqaradi, bundan tashqari , bolalarda skarlatina kasalligini qzg‘atadi, chunki uni, asosan, skarlatinaga sabab bo‘luvchi streptokokklar ajratadi. Odam organizmida eritrogen toksin sust giperta’sirchanlik reaksiyasini yuzaga keltiradi; 5) tsitotoksinlar oqsil tabiatli moddalar bo‘lib, organizmning har xil hujayralarini shikastlaydi. Streptokokkning A guruhiga kiruvchi ayrim shtammlari kardiopatik va nefrotoksikn hosil qiladi, bular miokardit va glomerulonefrit kasalliklarini keltirib chiqaradi. Chidamliligi. Streptokokklar stafilokokklarga nisbatan tashqi muhitga chidamsiz, ammo past haroratda uzoq vaqt saqlanib qoladi. Streptokokklar qurigan yiring, balg‘am va boshqa oqsil moddalar bilan o‘ralgan holda bir necha oygacha o‘z faolligini yo‘qotmaydi. 700S haroratda 1 soatda, fenolning 3–5% li eritmasi tasirida esa 15 daqiqada o‘ladi. Kasallikning odamlardagi patogenezi. Kasallik patogenezida streptokokklar ajratadigan ekzotoksinlar, agressiv fermentlar va mikrobning o‘zi ham muhim ahamiyatga ega. Streptokokklar qo‘zg‘atadigan kasalliklar juda xilma-xil bo‘lib,
 
 
bularga angina, surunkali tonzillit, saramas, shikastlanish infeksiyalari, teri va teri 
osti yog`‘ qavati yiringli kasalliklari, flegmona, sepsis, nefrit, tsistit, xoletsistit, 
revmatizm, yiringli otit, mastoidit, endometrit va boshqalar kiradi. 
Patologik jarayon patogen streptokokklar to‘qima hujayralariga yopishganida 
(adgeziya) boshlanadi. Ularda adgeziya vazifasini ularning hujayra devoridagi 
lipoteyxoyeva kislotasi bilan oqsillari bajaradi. Adgeziyadan so‘ng patogen 
mikroblarning to‘qimalardagi kolonizatsiyasi boshlanadi. Streptokokklarning 
to‘qimalardagi himoya omillarini (birinchi navbatda fagotsitoz 
qiluvchi 
hujayralardan) yengishda quyidagilarning ahamiyati juda katta:  
a) antixemotoksik omil; 
b) A va V guruh streptokokklardagi kapsula; 
v) bakteriyalarning M-oqsili –fagotsitar reaksiyaga qarshilik ko‘rsatish 
xususiyatga ega. Odamlarda ko‘pincha -gemolitik (A guruhdagi) streptokokklar 
kasallik qo‘zg‘atadi. Streptakokklar, asosan, havo-tomchi yo‘li orqali yuqadi. Odam 
organizmining turli a’zolari: teri, yuqori nafas yo‘llari, o‘pka, buyrak va boshqalar 
jarohatlanadi. Natijada streptodermiya, otit, abssess, flegmona, tsistit, piyelit, 
glomerulonefrit, xoletsistit, peritonit, faringit va boshqa kasalliklar kelib chiqadi. 
Streptokokk infeksiyalari yiringli va yiringsiz jarayonlarni yuzaga keltiradi. 
Yiringli kasalliklarga yuqori nafas yo‘llaridagi o‘tkir kasalliklar, saramas, limfa 
tugunlarining yallig‘lanishi, impetigo, angina, tomoq va murtak bezining 
yallig‘lanishi va boshqalar misol bo‘la oladi. 
Yiringsiz streptokokk kasalliklariga skarlatina, revmatizm va h.k. kiradi. Bu 
kasalliklar patogenezida autoimmun jarayon yotadi. 
Streptokokklar kasalxona ichi infeksiyalari sifatida tug‘ruq-xonalarda, jarrohlik 
bo‘limlarida birinchi o‘rinda turadi.  
Immuniteti.  Odamlarda streptokokka qarshi kuchli turg‘un immunitet hosil 
bo‘lmaydi, hosil bo‘lgan ham sust va uzoq davom etmaydi. Odamlarda 
streptokokklarga nisbatan sezuvchanlikning ortishi tufayli ko‘pgina kasalliklar 
qaytalanadi yoki surunkaliga aylanadi. Streptokokk kasalliklarida bakteriya va 
toksinga qarshi immunitet hosil bo‘ladi. Toksinga qarshi antitelolar (antitoksinlar) 
bularga angina, surunkali tonzillit, saramas, shikastlanish infeksiyalari, teri va teri osti yog`‘ qavati yiringli kasalliklari, flegmona, sepsis, nefrit, tsistit, xoletsistit, revmatizm, yiringli otit, mastoidit, endometrit va boshqalar kiradi. Patologik jarayon patogen streptokokklar to‘qima hujayralariga yopishganida (adgeziya) boshlanadi. Ularda adgeziya vazifasini ularning hujayra devoridagi lipoteyxoyeva kislotasi bilan oqsillari bajaradi. Adgeziyadan so‘ng patogen mikroblarning to‘qimalardagi kolonizatsiyasi boshlanadi. Streptokokklarning to‘qimalardagi himoya omillarini (birinchi navbatda fagotsitoz qiluvchi hujayralardan) yengishda quyidagilarning ahamiyati juda katta: a) antixemotoksik omil; b) A va V guruh streptokokklardagi kapsula; v) bakteriyalarning M-oqsili –fagotsitar reaksiyaga qarshilik ko‘rsatish xususiyatga ega. Odamlarda ko‘pincha -gemolitik (A guruhdagi) streptokokklar kasallik qo‘zg‘atadi. Streptakokklar, asosan, havo-tomchi yo‘li orqali yuqadi. Odam organizmining turli a’zolari: teri, yuqori nafas yo‘llari, o‘pka, buyrak va boshqalar jarohatlanadi. Natijada streptodermiya, otit, abssess, flegmona, tsistit, piyelit, glomerulonefrit, xoletsistit, peritonit, faringit va boshqa kasalliklar kelib chiqadi. Streptokokk infeksiyalari yiringli va yiringsiz jarayonlarni yuzaga keltiradi. Yiringli kasalliklarga yuqori nafas yo‘llaridagi o‘tkir kasalliklar, saramas, limfa tugunlarining yallig‘lanishi, impetigo, angina, tomoq va murtak bezining yallig‘lanishi va boshqalar misol bo‘la oladi. Yiringsiz streptokokk kasalliklariga skarlatina, revmatizm va h.k. kiradi. Bu kasalliklar patogenezida autoimmun jarayon yotadi. Streptokokklar kasalxona ichi infeksiyalari sifatida tug‘ruq-xonalarda, jarrohlik bo‘limlarida birinchi o‘rinda turadi. Immuniteti. Odamlarda streptokokka qarshi kuchli turg‘un immunitet hosil bo‘lmaydi, hosil bo‘lgan ham sust va uzoq davom etmaydi. Odamlarda streptokokklarga nisbatan sezuvchanlikning ortishi tufayli ko‘pgina kasalliklar qaytalanadi yoki surunkaliga aylanadi. Streptokokk kasalliklarida bakteriya va toksinga qarshi immunitet hosil bo‘ladi. Toksinga qarshi antitelolar (antitoksinlar)
 
 
streptokokk toksinini neytrallaydi va komplement, opsonin va boshqa antitelolar 
bilan birgalikda fagotsitozni qo`chaytiradi. 
 Laboratoriya tashhisi. Infeksiyaga tashxis qo‘yish uchun yiring, yara yuzasidagi 
ajralma, anginada murtak ustidagi shilliq parda, qon, peshob, oziq-ovqat 
maxsulotlari va boshqalar tekshiriladi. Bemordan olingan materialdan surtma 
tayyorlanib, Gram usulida bo‘yaladi va mikroskop ostida ko‘riladi. Bakteriologik 
tashhisda tekshirilishi lozim bo‘lgan materialni qonli agarga, sepsisga gumon 
qilinganda qonni qandli bo`longa ekib, kulturasi olinadi va identifikatsiya qilinadi. 
Bakteriyaning virulentlik xususiyati quyonning terisi orasiga uning sof kulturasini 
yuborish yo‘li bilan aniqlanadi (biologik usul). Streptokokklarning qaysi guruhga 
mansubligi esa (serologik variantlari) maxsus flyuoressent zardob yordamida 
o‘rganiladi. 
Streptokokkli kasalliklarga tashhis qo‘yishda yana bemophing qoni va 
peshobidagi antigenlar streptokokk immun zardoblari bilan pretsipitatsiya 
reaksiyalari yordamida topiladi. Bundan tashqari , O-streptolizin, antigialuronidaza 
va dezoksiribonukleazalar ham aniqlanadi. 
Davolash. Bemorlarni davolashda mikrobiologik ta’sirchanligiga qarab, asosan, 
antibiotiklardan penitsillin, eritromitsin, roksitromitsin lek va sulfanilamid 
preparatlar qo‘llaniladi. Surunkali streptokokk kasalliklarida autovaksina va 
polivaksinalar tavsiya etiladi. 
Kasallikning oldini olish. Umumiy sanitariya madaniyatini oshirishga haratilgan 
choralar ko‘rishdan iborat. 
Skarlatina qo‘zg‘atuvchisi. Skarlatina bolalarda uchraydigan o‘tkir yuqumli 
kasallik bo‘lib, yuqori harorat, zaharlanish alomatlari, terida qizil toshmalar paydo 
bo‘lishi bilan kechadi. Scarlatinum lotincha yaltiroq qizil rang degan ma’noni 
anglatadi, kasallikning nomi ham Shundan olingan. 
1923 yili amerikalik olimlar er-xotin G.F va G.X.Diklar tajribaviy skarlatinani 
hosil qilib, uning qo‘zg‘atuvchisi gemolitik streptokokk ekanligini isbotladilar.  
Ushbu streptokokk maxsus eritrogen toksinini hosil qiladi, bu toksin skarlatina 
bilan og‘rigan bemordan olingan zardob bilan neytrallanadi. Sog‘lom odam terisi 
streptokokk toksinini neytrallaydi va komplement, opsonin va boshqa antitelolar bilan birgalikda fagotsitozni qo`chaytiradi. Laboratoriya tashhisi. Infeksiyaga tashxis qo‘yish uchun yiring, yara yuzasidagi ajralma, anginada murtak ustidagi shilliq parda, qon, peshob, oziq-ovqat maxsulotlari va boshqalar tekshiriladi. Bemordan olingan materialdan surtma tayyorlanib, Gram usulida bo‘yaladi va mikroskop ostida ko‘riladi. Bakteriologik tashhisda tekshirilishi lozim bo‘lgan materialni qonli agarga, sepsisga gumon qilinganda qonni qandli bo`longa ekib, kulturasi olinadi va identifikatsiya qilinadi. Bakteriyaning virulentlik xususiyati quyonning terisi orasiga uning sof kulturasini yuborish yo‘li bilan aniqlanadi (biologik usul). Streptokokklarning qaysi guruhga mansubligi esa (serologik variantlari) maxsus flyuoressent zardob yordamida o‘rganiladi. Streptokokkli kasalliklarga tashhis qo‘yishda yana bemophing qoni va peshobidagi antigenlar streptokokk immun zardoblari bilan pretsipitatsiya reaksiyalari yordamida topiladi. Bundan tashqari , O-streptolizin, antigialuronidaza va dezoksiribonukleazalar ham aniqlanadi. Davolash. Bemorlarni davolashda mikrobiologik ta’sirchanligiga qarab, asosan, antibiotiklardan penitsillin, eritromitsin, roksitromitsin lek va sulfanilamid preparatlar qo‘llaniladi. Surunkali streptokokk kasalliklarida autovaksina va polivaksinalar tavsiya etiladi. Kasallikning oldini olish. Umumiy sanitariya madaniyatini oshirishga haratilgan choralar ko‘rishdan iborat. Skarlatina qo‘zg‘atuvchisi. Skarlatina bolalarda uchraydigan o‘tkir yuqumli kasallik bo‘lib, yuqori harorat, zaharlanish alomatlari, terida qizil toshmalar paydo bo‘lishi bilan kechadi. Scarlatinum lotincha yaltiroq qizil rang degan ma’noni anglatadi, kasallikning nomi ham Shundan olingan. 1923 yili amerikalik olimlar er-xotin G.F va G.X.Diklar tajribaviy skarlatinani hosil qilib, uning qo‘zg‘atuvchisi gemolitik streptokokk ekanligini isbotladilar. Ushbu streptokokk maxsus eritrogen toksinini hosil qiladi, bu toksin skarlatina bilan og‘rigan bemordan olingan zardob bilan neytrallanadi. Sog‘lom odam terisi